• Showroom elke vrijdag geopend.
  • +31(0)70-7370250
  • Gratis bezorging vanaf €35.-

Raceverslag Maya Kingma Ironman 5150 Maastricht

Nadat iklekker en goed heb kunnen trainen in de winter, gingen mede-Fusion atlete Sarissade Vries en ik eind januari vol verwachting op stage in Lanzarote. Klaar voor een goed seizoen, stappen waren gezet en ik wilde dat dolgraag laten zien in de World Triathlon Series en hopelijk de Olympische Spelen in Tokio. Maar… het seizoen van 2020 werd ook voor mij een gek seizoen vol onzekerheden en uiteindelijk bleef alleen de maand september over.

De eerste periode na het uitbreken van corona was lastig. Ik wist welke stappen ik had gezet en wilde dit graag laten zien in dewedstrijden. Toen ook de zwembaden nog dicht gingen en ik het zwemmen voor zo’n lange periode moest missen, viel mij dat toch ook wel even zwaar. Maar al snel dacht ik in coronakansen en wist dat ik zelf trainingsdoelen kon stellen en mijn trainingen van de goede winter kon doortrekken. Zo liep ik een 5 en 10km op een trainingsparkoersje en verbaasde ik daar mijzelf en mijn trainer met o.a. een 16:40 op de 5km. Ook stelde ik fietsdoelen in de vorm van tijdritjes. Ik werkte aan mijn fietspositie samen met CyclingLab in Maastricht en stelde wattage- en snelheidsdoelen. Even iets heel anders dan de stayerwedstrijden waar ik normaal in race. Maar een erg leuke uitdaging waar ik waarschijnlijk ook sterker van werd!


Ik besloot om samen met mijn vriend
op vakantie te gaan en die in te vullen als mijn eerste hoogtestage.We zaten midden in de Pyreneeën in een appartementje in een skidorp op 1800m, genieten!Daar hoorde ik dat er toch echt wat races door leken te gaan. Ik kreeg o.a. een uitnodiging om als Pro deel te nemen aan de Ironman 5150 in Maastricht. Dat leek me gaaf! Ik meldde me aan en ging achter een tijdritfiets en een aerodynamisch non-stayer wedstrijdpakje aan. Voor dat laatste ging er natuurlijk een berichtje naar Lenno en Ronald. Naast het comfort en de kwaliteit van Fusion in alle trainingen, kon ik eindelijk die kwaliteiten ook eens ervaren in een wedstrijd, en nog wel een thuiswedstrijd!


Maar tussendoor moest ik mij nog focussen op
mijn belangrijkste doelen, het internationale stayer racen. De WTS wedstrijd in Hamburg werd uitgeroepen tot het WK en de week erna zou ook de World Cup in KarlovyVary over een zware Olympische afstand doorgaan. In Hamburg liet ik (ook wel een beetje tot mijn eigen verbazing) zien een stap gezet te hebben. Ik liep naar een 6e plaats in het WK veld over een sprintrace! De week erna ging het nog beter en behaalde ik mijn allereerste World Cup podium, een 3e plaats in KarlovyVary, met slechts een klein gat naar de Wereldkampioene van de week ervoor. Bij terugkomst had ik nog een mooi toetje van dit 2020 seizoen in de maand september: de Ironman 5150! Ik had in ieder geval wel het vertrouwen in mijn goede vorm… Maar het was iets anders dan normaal voor mij: wel mijn afstand, omdat het gewoon een Olympische afstand was, maar toch niet helemaal mijn ‘disciplineomdat ik hier het fietsen in de tijdritvorm was. Spannend dus! Ik had nog 1,5 week de tijd om te wennen aan de tijdritfiets die door Isaac ter beschikking werd gesteld.Maar ik had er echt zin in! Een keer een echte tijdrit rijden, zwarte helm, zwart-witte fiets en het super gave zwarte pakje van Fusion!


Ik moet bekennen dat ik d
ie tijdritfiets in eerste instantie maar spannend vond! Ik voel me altijd heel stabiel en goed op de fiets, maar de eerste keren dat ik opde nieuwe fiets stapte, vond ik de grond wat dichtbij in de diepe positie en zo’n stuk naar voren, boven het stuur. Maar na een paar minuten was ik wel al gewend en was het genieten. Enige wat ik voor de race wel jammer vond: mijn wattagemeter paste er net niet op. Ik zou dus puur op gevoel moeten gaan pacen op de 40km ronde, maar mijn trainer is groot fan van rijden op gevoel, dus het moest wel lukken.


Zonda
g 27 september was het dan zo ver: raceday! Met gezonde zenuwen stond ik op de kant te kijken naar het golvende water. Start vanuit het water, ook dat was even geleden. En zwemmen in een triathlon pakje met mouwtjes, ook dat was een first. Maar het ging goed! En het pakje zat helemaal prima om in te zwemmen, zeker onder het wetsuit. Ik kwam als eerste het water uit met een kleine minuut voorsprong. Een simpele en snelle wissel, alleen wetsuit uit, badmuts en bril af, in het tasje en sprinten naar de fiets. Dit zat helemaal prima! Bij de fiets aangekomen helm en bril op, nummer om en gaan!


Mijn doel op de fiets was
om vooral in het eerste deel snelheid houden en gas geven. Dit was namelijk een wat technischer deel van het fietsparkoers, met ook wat klimmetjes en afdalingen erin. Daar voel ik mij wel thuis en ondanks de ondergeregende weg, met behoorlijk wat troep van alle regenval de afgelopen nacht, ging dat ook op de nieuwe fiets prima. In het Fusionpakje kon ik goed de aerodynamische positie aannemen,had ik gelukkig genoeg zitcomfort en had ik het niet te koud, zeker vanwege de mouwtjes. Het hele fietsonderdeel heb ik niemand gezien, maar ik kreeg toch wel plezier in dat tijdrijden. In het eerste deel won ik inderdaad nog een kleine minuut, en in het tweede, minder technische deel waar ik de druk iets van de benen haalde, kwam nummer twee, trainingsmaatje en vandaag dus concurrent, Sarissa, weer wat dichterbij. Maar ik wistdat als ik goed van de fiets zou komen, ik de winst kon binnenhalen met het looponderdeel. Het racen in deze tijden zonder publiek blijft toch wat vreemd. Zeker omdat ik ook gewend ben rondjes van 2.5km te lopen, was deze 10km ronde eenzaam. Gelukkig zag ik in deze thuiswedstrijd af en toe toch een bekend gezicht langs de kant! Met die mensen langs de kant was het nog mooier om na een 6e en 3e plaats ook een keer de winst te pakken! Op alle onderdelen heb ik de snelste tijden neergezet, maar belangrijker, ik heb mijzelf mooi uitgedaagd. Dit was een kort seizoen, maar beter kon het bijna niet gaan. Ik ben zeer tevreden met de stappen die ik heb gezet en dat ik het heb kunnen laten zien aan de hele wereld. Met een goed gevoel ga ik mijn winterslaapje in.

 

     

 

9 Producten


Seen 9 of the 9 products

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

vergelijk0

TriathlonWorld B.V. 9 / 10 - 8 Reviews @ TriathlonWorld
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »