6 producten

Buitenwater zwemmen in Coronatijd met Maya Kingma

Zwemmen in corona tijden voor triatleten: deel 2

En dan zijn het buiten water en jij er klaar voor: zwemmen! Maar wat kun je nu het beste doen? Sommige van jullie zullen al wel weten dat ik geloof ik dat je in elke zwemtraining de kwaliteit op één moet zetten. Met mijn kippenarmpjes zwem ik alle fitboys en girls voorbij. Zwemmen is een technische sport en vraagt dus om aandacht voor de bewegingen die je maakt. Als je een tijdje niet gezwommen hebt, zal het raar voelen. Alsof je het helemaal kwijt bent. Maar ten eerste valt dit echt mee (zie deel 1 van mijn blog). En ten tweede biedt dit juist de mogelijkheid om het zwemmen eens goed op te pakken. Misschien heb je al tijden van een trainer gehoord dat je breder in moet steken in plaats van voor je hoofd. Nu is hét moment om daar gelijk op te focussen en de juiste slag er in te slijten. Maak gebruik van de pauze en de tijd die je nu hebt om die dingen in je techniek te verbeteren!

Conditie heeft in de zwemtrainingen nu dus niet de eerste prioriteit. Zoals ik namelijk al eerder in deel 1 heb gezegd werken we allemaal hard aan onze algemene conditie met fietsen en lopen en kun je de spierkracht wat op peil houden met elastiekwerk. Maar het ‘watergevoel’, wat voor sommigen al magisch klinkt, hebben we niet kunnen trainen. Dit moet je eerst terug zien te vinden. Dat vormt een goede basis en kun je later uitbreiden in afstand en snelheid, met behoud van de goede techniek. Hoe vind je dat terug? Hieronder zet ik wat tips op een rijtje en sluit ik af met een trainingsvoorbeeldje.

  • Bedenk hoe je slag er uit moet zien en denk aan tips die je hebt gekregen om jouw slag te verbeteren. Denk hierbij aan de insteek, hoofdpositie, catchfase, hoge ellenboog houden, goed uitduwen, met gebogen en ontspannen arm overhalen, etc.
  • Zwem je kostbare meters niet gedachteloos, maar let op de specifieke delen van je slag. Natuurlijk kun je niet overal tegelijk op letten. Dus gebruik bijvoorbeeld een opvallende boom, paal, strandje of bord om je afstand in stukken op te delen. Let dan het eerste deel op je hoofdpositie, het deel erna voornamelijk op je insteek, etc.
  • Probeer het gewone zwemmen zoals hierboven beschreven af te wisselen met specifieke techniekoefeningen. Je kunt bijvoorbeeld 15 keer wrikken voor je en dan 30 slagen borstcrawl zwemmen met focus op het eerste deel van je doorhaal. Dan wrikken op schouderhoogte, 30 slagen zwemmen etc. Zo blijf je ook wat meer bezig en warmer, maar werk je wel aan de kwaliteit van je zwemmen en zal het niet snel vervelen.
  • Doe nog steeds aan in- en uitzwemmen. Het water is misschien frisser, maar je lichaam kan nog steeds wat opwarming gebruiken. Begin niet direct met sprinten maar bouw rustig op. Ik ben groot voorstander van het in- en uitzwemmen gebruiken om andere slagen dan borstcrawl (bc) te zwemmen. Zwem vooral wat rugcrawl (rc) om ook je rugspieren te trainen en even de andere kant op te draaien. En schoolslag (ss) voor een sterke beenslag en een goede catchfase, die is namelijk bij de borstcrawl bijna hetzelfde, alleen voel je de druk gemakkelijker! Ja, je kunt rugcrawl zwemmen in het openwater: focus op iets achter je, wat je kan zien als je richting je voeten kijkt, en als je met iemand zwemt, kan die persoon schoolslag of borstcrawl zwemmen en kan je die persoon in de gaten houden.
  • Natuurlijk kun je in de loop van de training en in de opbouw van je trainingen wat snelheid gaan toepassen. Bouw rustig en verstandig op en zwem eerst zo gecontroleerd mogelijk hard. Zonde om dan gelijk je techniek te verliezen. Harder zwemmen betekent niet alleen harder/sneller bewegen.

 

Voorbeeldtraining:

Inzwemmen:

2x(30 slagen bc + 10 slagen rc + 30slagen bc + 10 slagen ss)

2x(30 slagen rustig bc + 10 slagen bc lekker doorzwemmen + 5 slagen bc iets meer druk zetten)

Kern:

4x(10slagen wrikken + 20slagen bc met de focus op wrikgedeelte) Elke serie op een andere manier wrikken: voor je, schouderhoogte, heuphoogte en wrikkend doorhalen

Rondje of heen en weer, afhankelijk van waar je zwemt, rustige duur bc (bv. 20minuutjes). Af en toe een stukje andere slag of ietsje sneller zwemmen. Deze stukjes kun je bijvoorbeeld kiezen aan de hand van bomen, bankjes, zandstrandjes etc. langs het water. Het komt niet heel nauw. Focus je tijdens de rustige stukken op een goede slag.

4x20 slagen bc geleidelijk versnellen. Na elke 20 slagen rustig herstel rc/ss herstel terugzwemmen.

Uitzwemmen:

+/- 100 á 200m zo ontspannen mogelijk bc en ander slagen afwisselen