• +31(0)70-7370250

Waar moet je allemaal aan denken bij je eerste triathlon?

Pro-atleet Steff Overmars helpt je op weg richting je eerste triathlon!
Waar moet je allemaal aan denken?

Triathlon is een zeer snel groeiende sport. Niet alleen in Nederland maar wereldwijd. De wedstrijden breiden zich razend snel uit en eigenlijk iedereen weet tegenwoordig wel wat een triathlon inhoud.Dat was vroeger wel anders….

Maar in tegenstelling tot vele andere sporten komt er wel een hoop bij kijken! Daar ga ik je wat meer over vertellen. Onwetendheid en angst moeten geen drempel zijn om deze prachtige sport niet te gaan proberen.

eerste_traithlon_FusionTEAMnl_

Triathlon kent meerdere (officiële) afstanden en dat is soms nogal verwarrend…
Z=Zwemmen F=Fietsen L=Lopen
De sprint Z 750 - F 20 - L5
Olympische afstand (of 5150) Z 1.5 - F 40 - L 10
Halve triathlon (midden afstand of 70.3) Z 1.9 - F 90 - L 21.1
Klasieke afstand (hele triathlon) Z 3.8 - F 180 - L 42.2

Dan heb je de 1/8 en een kwart wat bijna hetzelfde is als de sprint en OD (Olympische afstand), alleen is het zwemmen 500m en 1km.
Tegenwoordig zijn er ook nog vele kortere versies in teamwedstrijden die niet officieel zijn.
Er is soms wel wat verwarring over de naam Ironman want waar velen denken dat dit nog meer is dan een hele triathlon is het simpelweg slechts een organisatie die deze afstanden organiseert maar het is “gewoon” een hele triathlon. Vroeger was Ironman één van weinige grote organisaties, maar Challenge is momenteel hard in opkomst met races over deze afstand.
Verder heb je nog tientallen prachtige hele triathlons die helemaal niet onder de vlag van een grote organisatie vallen.

Welke materialen heb je nodig?
Er komt een hoop kijken bij een triathlon, zeker op het gebied van materiaal.
Wat je zeker nodig hebt tijdens je eerste triathlon:

- Fiets
- Helm
- Hardloopschoenen
- Tri pakje (of fiets en loopkleding kan ook)
- Startnummerband
- Chip (vaak via de organisatie)
- Optionele dingen (die vele wel hebben en ook zeker aan te raden zijn):
- Wetsuit (soms verplicht bij kouder dan 16 graden water)
- Fietsschoenen
- Zonnebril
- Zwembril

De bovenstaande suggesties hebben wij voor je geselecteerd, klik hier!

En dan zijn er nog materialen, die atleten vaak dubbel hebben, omdat er vooral mee getraind wordt:
Extra loopschoenen
Extra Fietsschoenen

Trainingsfiets
Trainingshelm

start_triathlon_FusionTEAMnl

Materialen slijten ook weer en alles wordt weer vervangen.
Je kan het allemaal zo gek maken als je zelf wilt. Vooral de fietsen zijn dingen waar nieuwe atleten snel veel geld in investeren en geef ze eens ongelijk…...Iedereen houdt van een mooie fiets, maar voor de startende triatleet, laat je daardoor niet tegenhouden!

Met een geleende/gehuurde fiets, geleende/gehuurde wetsuit, een paar loopschoenen waar je ook op fietst, een hardloop of fiets kleding setje en met een gezonde dosis inzet kom je al een heel eind om een keer een korte afstand te gaan proberen.
Wil je meteen voor de wat langere afstanden gaan, dan is een eigen fiets en trisuit wel aan te raden. Je kunt je dan goed voorbereiden tijdens de trainingen.

eerste_triathlon_FusionTEAMnl_

Wat past het best bij jouw doel? Vereniging | Community | Coach |
Maar hoe kun jij je nou zo goed mogelijk voorbereiden, wanneer je weinig kennis hebt van de sport?
Deze vraag krijg ik vaak en je kunt natuurlijk naar één van de vele 'start to tri' cursussen gaan, daar is inmiddels genoeg aanbod van. Ook lokale verenigingen (en zelfs kledingmerken met een eigen community ;) ) kunnen die cursussen geven of jou helpen bij het starten met de sport.
Geloof mij……..als je denkt dat je juist niet naar een vereniging moet gaan, omdat daar iedereen al veel beter is dan jij, dan heb je het mis! Juist bij verenigingen zijn meerdere beginnende atleten en sommigen zijn net de fase voorbij waar jij inzat en die kunnen jou goed helpen met jouw start!
Verder gaat het bij de verenigingen en communities vaak verder dan zwemmen, fietsen & lopen. Het is ook het sociale aspect, wat heel belangrijk is!

Serieuze aanpak met een trainer/coach
Wil je het meteen serieus aanpakken, dan is trainen met een (gecertificeerde) trainer/coach een goede stap! Zo snel als dat de triathlons uit de grond schieten, geldt dat inmiddels ook voor de trainers. Er is er altijd wel één die goed bij jou past. Bij de langere afstanden is dat ook zeker wel aan te raden. Zo bouw jij je trainingen verantwoord op, richting jouw race!
Bedenk dat het niet 3 losse sporten zijn en zo moet je ze ook niet benaderen naar aanloop van grotere wedstrijden. Wanneer je zelf aan de slag gaat, dan kun je in je enthousiasme de belasting VS de belastbaarheid snel uit het oog verliezen en dat met een in worst case scenario……..een blessure tot gevolg! Zeker bij het opbouwen van het volume en de intensiteit kan een coach jou daar perfect mee helpen.

eerste_triathlon_FusionTEAMnl

Lokale sprint westrijd
Wil je juist lekker een keer een lokale sprint wedstrijd doen, dan heb je daar dus geen coaches en cursussen voor nodig. Fietsen en lopen kan bijna iedereen, als je dat goed oefent en een aantal keer (en rustig opbouwt) dan komt die eerste wedstrijd wat betreft deze onderdelen zeker goed! Snelheid is iets waar je dan nog helemaal niet over na hoeft te denken. Misschien kom je zelfs uit 1 van die 2 sporten.

Zwemmen
Zwemmen is een heel ander ding en ook vaak een grote drempel voor mensen om een triathlon te doen (behalve als je uit het zwemmen komt natuurlijk). Zwemmen is een zeer technische sport en daarom veel lastiger onder de knie te krijgen dan fietsen of lopen. Toch denk ik dat het voor de meeste sportieve mensen geen probleem moet zijn om 500 meter te zwemmen. Natuurlijk kan zeker niet iedereen dat met borstcrawl, maar met schoolslag dan komt het ook zeker goed! Tijdens de recreatieve wedstrijden ben je echt niet de enige die schoolslag zwemt. Er zijn zelfs vele recreatieve sporters die bij een hele triathlon schoolslag zwemmen.
Kan je echt niet zwemmen, dan zijn er ook veel zwem cursussen en borstcrawl cursussen die je daarbij kunnen helpen. Als je triathlon daarna helemaal geweldig vindt ga je er vanzelf meer tijd in steken en zo niet, is leren zwemmen nooit een slechte investering!

eerste_triathlon_FusionTEAMnl_

Wisselen!
Wanneer je alle drie de onderdelen redelijk onder de knie hebt, is een volgende stap; het oefenen van de wissels. Hierbij leer je wat er allemaal komt kijken bij een wissel, dus heb je overal aan gedacht en hoe verloopt een wissel. Maar ook de overgangen van zwemmen (horizontaal liggen) naar rennen,(wissel), naar de fiets en natuurlijk van fietsen naar lopen.
Die overgangen voelen best vreemd, maar als je het vaak oefent komt het zoals met vele dingen echt wel goed. Zeker van fietsen naar lopen voelen de benen altijd wat vreemd maar na een aantal keer oefenen merk je ook zeker dat het vrij snel weer verdwijnt!

Kortom er zijn genoeg mogelijkheden om te starten en of je het nu helemaal zelf gaat doen, via een vereniging, via een cursus of met een coach……het wordt sowieso een geweldige ervaring die eerste race!

Heel veel succes en plezier daarmee!!!!
Groeten Steff Overmars!

start_triathlon_Steff Overmars_FusionTEAMnl_

 

21 Producten


Seen 21 of the 21 products

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

vergelijk0

TriathlonWorld B.V. 9 / 10 - 8 Reviews @ TriathlonWorld
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »