• Showroom elke vrijdag geopend.
  • +31(0)70-7370250
  • Gratis bezorging vanaf €35.-

Trainen in coronatijd met Marco Akershoek

De periode waar we nu inzitten is voor de meeste atleten een bijzondere periode geweest en nog steeds. Sommigen zijn misschien de motivatie kwijt omdat het grote doel, die ene wedstrijd, is weggevallen. Anderen beseffen dat ze dat grote doel misschien helemaal niet nodig hebben om plezier te kunnen hebben in het sporten en weer anderen missen hun trainingspartners.

Corona klap
12 maart was de dag dat voor mij corona mentaal toesloeg, om 5.40u voor de dichte deur van het zwembad. Met een ietwat slaperig en goed humeur stond er een zwemtraining op de planning maar de deuren waren gesloten en die bleven nog wel even gesloten zo bleek achteraf. Het besef daalde in dat de wereld ging veranderen. Die dag heb ik direct met mensen in mijn directe omgeving gebeld en de gedachten die ik op dat moment kreeg opgeschreven. Om het hele geheel direct een plekje te kunnen geven aangezien ik toen al wel in de gaten had, dat langzaam maar zeker alle wedstrijden zouden gaan wegvallen. Als atleet werk je daar toch dag in dag uit naar toe en wanneer dit wegvalt kan dit een mentale klap zijn. Iedereen zal daar op zijn eigen manier mee omgaan en er is de afgelopen weken heel veel moois voorbij gekomen. Van allerlei initiatieven tot aan extreme trainingen in welke vorm dan ook. Mijn ervaringen lees je hieronder.

Corona plan
Vlak na 12 maart heb ik mij tijdelijk verplaatst naar een ander woonadres. Mede omdat de gehele lockdown zoals die ook in Spanje en Italië gold nog in de lucht hing. Vanwege dit risico vond ik het prettiger om een balkon te hebben en om door middel van een hond nog de deur uit te kunnen in plaats van alleen om boodschappen te doen. Gelukkig zette de lockdown niet door maar als dit wel het geval was geweest waren de omstandigheden beter dan in mijn eigen woonsituatie. Ook de tacx was voor de zekerheid meegenomen om indoor te kunnen trainen.  

Trainen
Half maart was precies de periode om de specifieke tempo en koppeltrainingen richting het seizoen in te richten. De Salming race schoenen en het Fusion SLI speedsuit uit de kast te trekken en gas te geven. Dit alles was niet meer nodig en het trainingsplan veranderde totaal. Bij bosjes vielen de wedstrijden om en dat motivatie zakte ietsje weg. Maar mede vanwege het mooie zonnige weer bleven de kriebels om er lekker op uit te trekken bestaan. Doordat ik veelal op een andere plek verbleef kon ik mij heerlijk vermaken met nieuwe paden en wegen ontdekken, zowel met het hardlopen alsook op de mountainbike.
Via Komoot, een programma om routes te maken, maakte ik een plan en dan was het altijd weer een avontuur om te zien waar je nu weer uitkwam. Sommige paadjes waren super gaaf, ander paadjes waren minder maar de natuur liet zich vaak van de beste kant zien en dat was genieten.
De eerste weken was het ook zo rustig op de wegen en de bossen dat je jezelf helemaal 1 met de natuur voelde.

Competitie
Naast het ontdekken van de natuur was een stukje competitie mij ook niet vreemd. Normaal ga je tot het gaatje in wedstrijden en de intensieve trainingen in de voorbereiding. Maar nu viel dat allemaal een beetje weg. Om dit op een leuke manier toe te voegen in de trainingen ben ik los gegaan op Strava. Door op KOM’s (King of the mountain) te jagen kwam er een extra motivatie bij alsook mooie intensieve prikkels. Je moet hier natuurlijk niet mee overdrijven aangezien je weerstand in deze periode essentieel is. Ziek worden is absoluut niet wat je wilt.

Virtuele uitdaging
Als laatste heb ik ook meegedaan aan virtuele uitdagingen zoals dirtykanzelled, the grizzly 100 en de midsummer run. Dirtykanzelled is een initiatief van Lauren ten Dam om 100 of 200miles over gravel te rijden. Een hartstikke mooie uitdaging en daar heb ik absoluut van genoten. Jezelf uitdagen om verder te fietsen dan ik ooit gedaan heb, op een mountainbike. 160km genieten van mooie paden en in gebieden komen waar je nog nooit geweest bent en als beloning jezelf trakteren op een BBQ.
De grizzly 100 loopt de gehele maand juni. In die maand is het de bedoeling om minimaal 100km hard te lopen met elke week 5 nieuwe uitdagingen die je tijdens je activiteit moet uitvoeren. Zoals hardlopen in de regen, met een teddybeer of met een dier op de foto gaan. Hierdoor ontstaat er ook een community op Strava waarin je kunt zien wat iedereen loopt. In tijden van social distancing heb je dan toch het gevoel dat je samen iets aan het doen bent.

Plezier
Plezier is het allerbelangrijkste van sport. De afgelopen periode is een hele moeilijke geweest voor de meeste maar ook een hele mooie omdat iedereen opnieuw opzoek moest naar waarom hij eigenlijk sport. Ik hoop dat iedereen zijn of haar plezier heeft gevonden!

Tot slot, mijn tips:
- Geniet van de natuur en al zijn schoonheid
- Ga op avontuur en zoek nieuwe wegen en paden
- Doe mee aan virtuele uitdagingen en voel de community
- Maar bovenal, doe waar jij blij van wordt

Groet, Marco

 

 

4 Producten


Seen 4 of the 4 products

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

vergelijk0

TriathlonWorld B.V. 9 / 10 - 8 Reviews @ TriathlonWorld
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »