• Showroom elke vrijdag geopend.
 • +31(0)70-7370250
 • Gratis bezorging vanaf €35.-

Zwemmen in corona tijden voor triatleten

Zwemmen in corona tijden voor triatleten - Maya Kingma

Met je blote voeten in het opgewarmde zand, de geur van vaseline en neopreen. Badmuts op, brilletje op en het water in duiken. Het gevoel van gewichtloosheid, je zelf naar voren stuwen met krachtige armslagen en daarbij het water langs je oren horen suizen...

 

Natuurlijk missen we het zwemmen ontzettend. Of dit nu buiten of binnen is, maakt eigenlijk niet eens uit. Helaas zijn de zwembaden nog steeds gesloten, is het zand nog niet opgewarmd en is het water hooguit ‘lekker fris’. De meesten van ons willen echt weer graag zwemmen, missen het en hebben misschien angst dat het zwemmen te ver weg zakt. Ik hoorde hier ook bij, ik heb vanaf mijn negende nog nooit zo lang niet gezwommen…  Maar het zwemmen in open water doe ik pas als het echt kan en ik er het trainingsnut van inzie. Zo heb ik dit ook als meervoudig Nederlands kampioen in openwater zwemmen altijd geleerd en gedaan. In veel gevallen is het nu gewoonweg nog te koud. Daarmee bedoel ik niet de kou die we onprettig vinden en waar we even doorheen moeten bijten, zoals we op de fiets in de winter zo vaak doen. Maar het koude water met risico’s die in deze corona tijden niet ineens verdwenen zijn, zoals cold water shock.

 

Hieronder heb ik opgeschreven wat volgens mijn voorwaarden zijn om veilig (en effectief!) te kunnen trainen in het open water:

 • De buitenwatertemperatuur is echt nog niet overal lekker, een minimum van 16 graden is naar mijn inziens voor een goede training een vereiste. Je wilt een kwalitatief goede training, niet een overlevingsduik waar je uiteindelijk voor je zwemmen niets aan hebt. Ook de NTB heeft voor wedstrijden al een ondertemperatuur van 15 graden, waar races worden ingekort (zie ook: https://transition.nl/publicatie/nu-al-buiten-zwemmen-wel-of-niet-doen ). En dit gaat dan over wedstrijden, waar je alleen maar hard zwemt en meteen de fiets op springt, met voldoende toezicht, EHBO en reddingsbrigade. Zwemmen in koud water is anders dan een rondje fietsen als het vriest. Je kunt je daar goed opkleden en als je door de kou kramp o.i.d. krijgt, kun je afstappen. Als je dit in het water midden op een meer gebeurt… is dat toch even anders. Houdt er ook rekening mee dat het aan de kant en aan het wateroppervlakte warmer is en er ook hele koude plekken in wateren voor kunnen komen!
 • Naast dat koud water gevaarlijk is, heeft het ook veel invloed op de kwaliteit en daarmee het nut van je training. Bedenk dat zwembadwater meestal 27 graden is en dat is bij rustige techniek of duurtrainingen al fris. Een wetsuit helpt wel iets, maar niet zoveel.
 • Zwem met een wetsuit dat gemaakt is om mee te zwemmen en gebruik een zwemboei (Safeswimmer). Een extra drijfmiddel mocht er toch iets gebeuren of je even wilt uitrusten of op adem wilt komen, maar vooral voor je zichtbaarheid.
 • Draag altijd een felgekleurde badmuts, wederom voor de zichtbaarheid. Daarnaast kun je eronder nog een extra badmuts op doen, om wat warmer te blijven.
 • Zwem altijd met minimaal 1 ander persoon en hou elkaar in de gaten. Op dit moment geldt ook: zwem altijd met maximaal 1 persoon. Als je niemand hebt die mee kan zwemmen, zorg dan wel voor iemand op de kant die je in de gaten houdt en weet wat die moet doen.
 • Steek zo min mogelijk groot water over. Als je dit toch graag wil doen, doe het in een groep (en doe dat pas als de corona maatregelen dit weer toestaan). Probeer zo veel mogelijk langs de kant te zwemmen. In 1m50 diepte kun je prima zwemmen, maar ook staan en naar de kant lopen als dat nodig is. Daarnaast ben je beter bereikbaar voor je toezichthouder.
 • Kies in deze corona tijden verstandig het tijdstip en de plek waar je te water gaat. Het gaat nog steeds vaak om beeldvorming en als mensen denken dat het op een strandje druk wordt, ook al houden mensen afstand en lig jij vooral in het water, kan het strand worden afgesloten. Zoek de rustige momenten en plekken om te gaan zwemmen, om te voorkomen dat het straks helemaal niet meer kan.

Wat kun je wel doen zolang het water nog te koud is? Allereerst: maak je niet té veel zorgen. Met al onze fiets en looptrainingen zullen we er conditioneel niet erg op achteruit gaan. Daarnaast zit het zwemmen redelijk in ons onbewuste geheugen en spiergeheugen (zie ook https://twitter.com/StephenSeiler/status/1245646786942783489?s=20 ). Straks moeten we natuurlijk weer opbouwen na een lange tijd niet zwemmen, maar trainen zal veel eerder kunnen dan dat er weer wedstrijden gehouden worden. Dus we hebben de tijd. Wel kunnen de zwemspieren af en toe wat aandacht gebruiken. Dit kan met alternatieve trainingen voor je armen en hoeft gelukkig niet in het krachthonk (we hoeven geen bodybuilders te worden). Ik heb mij de afgelopen weken gered met een elastiek. Dat deed ik door het elastiek om een deurklink te lussen en de catchfasen meerdere keren te herhalen (zoals hier https://www.youtube.com/watch?v=MbRXuMw7U9o en hier https://www.youtube.com/watch?v=gg23AVgOiRQ ). Het nabootsen van de hele slag met overhaal heeft naar mijn idee weinig nut. De oefeningen zijn puur voor de spierkracht die je normaal gebruikt in je doorhaal. Overdrijf niet, je kunt en hoeft geen hele zwemtraining te imiteren. Doe hierbij nog wat core stability oefeningen en dit moet voldoende zijn om je basis te onderhouden.


Gelukkig komt de zomer er onvermijdelijk aan en hopelijk blijven strandjes, meren en andere wateren toegankelijk

5 Producten


Seen 5 of the 5 products

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

vergelijk0

TriathlonWorld B.V. 9 / 10 - 8 Reviews @ TriathlonWorld
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »