Winkelwagen0
Geen producten gevonden...
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email.

SCHRIJF JE NU IN!

Hoe maak je je fiets goed schoon? | Bike cleaning tips van Coen Stegeman

door Coen Stegeman
19 April 2021

FIT LIJF - SCHONE FIETS - SNELLE TIJDEN!

Goed voor ons lijf zorgen is altijd al belangrijk, maar zeker als we tijdens het vele trainen steeds meer van ons lijf vragen, is goed 'onderhoud' van je lichaam nog belangrijker. Maar goed onderhoud is ook essentieel voor het materiaal wat we tijden het trainen gebruiken. Kleding moeten we wassen, bidons gaan de vaatwasser in en onze fietsen hebben ook deze liefde nodig. In deze blog ga ik jullie vertellen hoe ik mijn fietsen onderhoud. Deze stappen die ik zowel voor mijn racefiets, TT en MTB. En de bike cleaning kit van TriathlonWorld.nl is ideaal om je fiets goed te onderhouden.

Voor mij is het altijd even een drempel om te starten, maar als ik dan eenmaal klaar ben, ben ik altijd wel weer even een beetje trots op mijzelf. 

Stappenplan
Mijn eerste stap is met de tuinslang al het grove vuil eraf spuiten, maar soms moet het zand/aarde even los weken voordat het er makkelijker af gaat. Houd rekening met de draaiende delen; hier spuit ik eigenlijk nooit met de slang op. Als hier vuil zit, gaat er een spons of doekje langs.

Als het grove vuil van de fiets af is, haal ik de ketting eraf. Op al mijn kettingen heb ik een QuickLink, dit zorgt voor een snelle en handige manier om je ketting erop en eraf te halen. Deze gaat in een grote schaal met NR1 ChainClean. Nadat ik de ketting goed heb ingespoten doe ik hier wat handwarm water bij en laat ik het restvuil eraf weken. Mocht je toch nog vuil zien zitten tussen de schakels dan kan je dat eraf halen met een oude tandenborstel of nagelborstel. 

Voor het schoonmaken van het frame gebruik ik NR2 BikeWash. Los van dat het naar kauwgomballen ruikt, werkt het tegen het vuil wat je er niet afgespoten krijgt erg goed. Ik mix dit met lauwwarm water en maak de gehele fiets hier mee schoon. Ik gebruik hiervoor een spons of microvezeldoekje en GEEN schuurspons. Want van krassen in het frame wordt niemand blij. 

Als alles schoon is maak ik de fiets met een zeem helemaal droog. Dit is belangrijk voor de volgende stap, NR3 Shine Protect, is de fiets nog licht vochtig dan pakt dit middel niet goed. Los van dat het ook weer mega lekker ruikt, zorgt het voor een coating op het frame wat vuil afstoot.

Na deze stap gaat de ketting weer op het frame. Zorg ook hiervoor dat deze goed droog is omdat anders de NR4 Chain Wax niet goed op de ketting pakt. Nadat de ketting is ingewaxed haal ik altijd nog even een doekje over de ketting om de overtollige wax eraf te halen.

Als laatste spuit ik de schijven schoon met NR5 Disc Brake Clean voor schone goede remmen, want dat willen we toch allemaal.

Na deze stappen is de fiets weer helemaal top voor de volgende trainingen!

Groeten,

Coen Stegeman

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »