Winkelwagen0
Geen producten gevonden...
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email.

SCHRIJF JE NU IN!

Triatleet Tibor (46) gaat zijn grootste sportuitdaging ooit aan!

door Ronald de Graaf
21 April 2021

Tibor Korozsi (46) heeft al drie keer een Ironman triathlon voltooid, waarin je maar liefst 3,86 km zwemt, 180,25 km fietst en 42,20 km rent. Komend september staat Tibor voor zijn grootste sportuitdaging tot nu toe: The Double Brutal in Noord-Wales. Dit is de zwaarste triatlon ter wereld.

Geweldig om met TriathlonWorld.nl een bijdragen te kunnen leveren aan dit mooie doel. 

“Mijn bedrijf ging failliet waardoor er voor mij een soort midlife crisis volgde. Dit uitte zich in hardlopen. Toen ik hiermee begon, had ik overgewicht en was ik vrij ongezond. Doordat ik altijd al erg ambitieus ben geweest, schreef ik mij in 2014 in voor een halve marathon in Scheveningen. Nóóit meer, dacht ik eerst, maar niet veel later had ik zoiets van What’s next? Het was hierna voor mij een logische stap om ook de hele marathon te lopen. Dit deed ik eerst in Rotterdam en daarna een keer in Amsterdam.”

Als laatste geëindigd bij de instaptriatlon

“Na het lopen van deze marathons, deed ik voor het eerst mee aan een triatlon. Dit was een triatlon voor beginners: 750 m zwemmen, 20 km fietsen en 5 km hardlopen. Het hardlopen ging me prima af, maar met het zwemmen verzoop ik zowat. Ik eindigde net binnen de toegestane tijd, als laatste.”

“Vanaf januari 2016 begon ik serieus te trainen. Zo begon ik met zwemmen en spinnen en had allerlei attributen aangeschaft. Een triatlon lopen is niet alleen een aanslag voor je lijf, maar ook voor je portemonnee!” Tibor voltooide zijn eerste Ironman triatlon in zo’n 13 à 14 uur. Sindsdien heeft Tibor nog twee zwaardere Ironmans voltooid. Alsof dit niets is, gaat hij over een paar maanden een nóg grotere sportuitdaging aan.

“Groter dan dit gaat het niet worden”

“Vanaf juni 2020 ben ik aan het trainen voor The Double Brutal die in september van dit jaar in Noord-Wales gaat plaatsvinden. Dit is mijn grootste sportuitdaging tot nu toe en hoogstwaarschijnlijk ook de grootse die ik ooit aan zal gaan.” The Double Brutal is een dubbele langeafstandstriatlon, waarbij je 7,6 km zwemt, 360 km fietst en 84 km moet hardlopen. “Het spannendste vind ik dat je je niet kan voorbereiden op de weersomstandigheden; het weer kan in Noord-Wales zo omslaan. Ook is het zwemwater hier slechts 12 graden en zijn de hoogteverschillen op de route wel 6000 meter.”

“Om mij toch zo goed als mogelijk voor te bereiden, heb ik de hele winter gewoon buiten gezwommen. Mijn planning voor The Double Brutal is om op dag één ’s ochtends te starten met het zwemonderdeel, dit duurt waarschijnlijk zo’n 2,5 uur. Vervolgens wil ik het fietsonderdeel in zo’n 18 uur afronden. Dan hoop ik een uurtje te kunnen slapen om tenslotte, op dag 2, rond de 20 uur te rennen. Het hardlooponderdeel zal het zwaarst worden, omdat je lichaam dan al helemaal op is.”

Triathlon zwembad in de tuin

Drukke baan, een gezin én heel veel trainen

Naast zijn drukke baan en zijn gezin traint Tibor zes keer per week. “Zonder corona was deze planning zeker een veel grotere uitdaging geweest dan dat deze al is. Normaal zit ik graag op de Delftse terrassen, maar dankzij de lockdown word ik niet getriggerd. Zo is het makkelijker om meer dan een half jaar geen alcohol te drinken. Ook werk ik nu vanuit huis, dit scheelt mij 80 minuten reistijd per dag. Deze tijd kan ik nu aan mijn trainingen kan besteden.”

Je leeft maar één keer

“Mijn motivatie? Dit is de eerste keer dat ik een team en een coach aan mijn zijde heb bij een triatlon. Zij motiveren mij enorm en voor mij voelt het dan ook echt alsof we dit samen doen. Verder ben ik mij er heel erg van bewust dat je maar een keer leeft. Mijn vader was trompettist, maar overleed door problemen aan zijn middenrif. Hierdoor let ik nu altijd erg op mijn ademhaling: als je dit doet kun je je lichaam tot het uiterste dwingen. Met sportprestaties zoals The Double Brutal wil ik het meeste uit mijn leven halen. Ook hoop ik anderen te inspireren, om juist in deze tijd, te gaan sporten. Bewegen is prioriteit nummer één tijdens deze pandemie.”

Bron: indebuurt.nl

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »