Winkelwagen0
Geen producten gevonden...
Join our World | TriathlonWorld

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email.

Schrijf je nu in

Nat, koud en donker.... Tijd voor de juiste trainingstips voor de winter van Edo van der Meer

door Fusion BeNeLux
21 Oktober 2018

Nat, koud en donker. Drie termen die steeds meer op je trainingen van toepassing zijn komende weken en maanden. Natuurlijk is de natuur soms prachtig en zitten er schitterende dagen er tussen voor een lange duurrit op de racefiets. Afgelopen 2 jaar hebben we op 1-2 weken na eigenlijk de hele winter buiten kunnen rijden op de racefiets, zonder sneeuw en ijzel. Maar weer uit het verleden biedt geen garantie voor de toekomst.

Hoe ga jij de komende maanden invulling geven aan je trainingen?
Wat zijn slimme keuzes, wat kan je beter laten en hoe ga je om met de sterk wisselende omstandigheden in het plannen van trainingen? Wij vinden dat je het beste aan het begin van de winter een plan kan maken, uitgaande van nattigheid, kou en donker, om ervoor te zorgen dat je het overgrote deel van je trainingen alsnog gewoon kan uitvoeren. We hopen dus niet op mooi weer, we plannen voor slecht weer.

Natuurlijk hangt de invulling van de wintertrainingen af van je doelen voor komende zomer, van je fysieke eigenschappen en de trainingsmogelijkheden die je (in je omgeving) hebt.
Hieronder echter een paar globale adviezen.

Maak keuzes
Veel triatleten maken in de winter logischerwijs minder trainingsuren dan in het voorjaar en de zomer. Wanneer je alles blijft doen zoals in de zomer dan zal het lastig worden om progressie te maken, je traint immers elk onderdeel minder. Vandaar ons advies om duidelijke keuzes te maken in je planning, wat wellicht betekend dat je een tijdje een onderdeel helemaal niet traint, of slechts 1 maal per week. Dat geeft tijd en ruimte om een ander onderdeel focus te geven en daardoor een goede boost door de winter heen. Voor slechte zwemmers kan dit bijvoorbeeld betekenen dat je om de week gaat proberen een keer zoveel te zwemmen als normaal. Hetzelfde geldt voor hardlopen, al moet je daarbij natuurlijk iets voorzichtiger zijn in verband met een hoger blessure risico.

HIIT it hard!
Van oudsher wordt vaak gezegd dat je in de winter je basis legt voor het seizoen, de fundering onder een succesvolle periodisering. Veel mensen kiezen daardoor voor lange, rustige trainingen om hun aerobe basis te vergroten. Op zich niks mis mee, maar qua omstandigheden is dit natuurlijk de meest lastige periode om deze trainingen te doen. De vraag is dan ook wat er van de periodisering over blijft wanneer je voor de zoveelste keer koud en verkleumt de training vroegtijdig moet afbreken. Wij kiezen daarom liever bewust voor kortere, intensievere trainingen in de winter. In het voorjaar heb je nog tijd genoeg om je aerobe basis te vergroten door middel van duurtraining. Neem de wintermaanden om te werken aan je snelheid, je motoriek of je kracht. Loop korte intervallen op hoge snelheid om je basissnelheid te verhogen, spring op de Tacx om in 45-60 minuten jezelf verrot te trappen of bezoek de sportschool om de hoek om een atletischer lichaam te kweken.

Techniek
Nu je je een periode niet druk hoeft te maken over je vorm, kan je wellicht nog beter opbrengen om rustig aan je techniek te werken. Zeker in het zwembad is hier natuurlijk veel winst te boeken. Kijk en vraag om je heen of er lokaal een goede zwemtrainer is, die je voldoende aandacht geeft tijdens de zwemtrainingen en je kan helpen om een sprong te maken voordat je weer in een kanaal of plas springt. Ook hardlopend of fietsend kan je flink aan de slag gaan om een betere atleet te worden, zonder daarvoor in enige vorm te hoeven zijn. Denk aan loopscholing, Tacx trainingen met focus op hoge cadans of werken aan de rompstabiliteit.

Welke keuzes je ook maakt, heel veel succes met trainen de komende periode. We zien elkaar wellicht weer in topvorm bij de eerste races van 2019!

Tot dan,

Edo van der Meer
EDOsports

 

Bekijk hier de beste winterkleding van Fusion

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »