Added to cart!

Give customers more details.

View my cart (0)
Schermafbeelding 2021-03-01 om 15.25.43

Testing: Hoka One One Carbon X2.

, door Dennis Florussen, 6 min lezen


Lopen die Hoka’s echt zo goed? Dennis nam de proef op de som en vertelt over zijn ervaring na zijn testloopjes.

Pas net geleverd en TriathlonWorld collega Dennis ging er direct mee op pad: de nieuwe Hoka One One Carbon X2. Lopen die Hoka’s echt zo goed? Dennis nam de proef op de som en vertelt over zijn ervaring na zijn testloopjes. 

Unboxing.
Wanneer ik de doos van de nieuwe Hoka open maak, blijf ik toch het Hoka gevoel houden: “oef, dat zijn echt geen galve zolen”. Wat me vooral opvalt, is de achterkant van de schoen. Ik vraag me vooraf af waarom de zool zoveel doorloopt aan de achterkant. Daarnaast blijft de dikte van de zool toch een dingetje, maar laat dit nu juist hetgeen zijn waar Hoka bekend mee is geworden en wat de ultieme loopervaring moet bieden. Ik ben benieuwd! 

Wat mij verder opvalt, is dat de schoen zeer mooi is afgewerkt. De schoen heeft een comfortabele stof en een zeer comfortable “instap” met een grote lip aan de achterkant. Handig bij mijn transitie in een triathlon bedenk ik me. Eenmaal aangetrokken valt direct op hoe lekker deze schoen zit. En hoe goed de schoen aansluit om mijn voet. De schoen zit ontzettend comfortabel. En heel eerlijk: vanaf de bovenkant valt het uiterlijk ook mee. 

Donderdag: mijn eerste stapjes. 
Een easy duurloopje met collega Linda staat op het programma. Of de Carbon X2 hiervoor gemaakt is betwijfel ik, maar ik wil ze toch graag testen. 

Wat gelijk opvalt bij de eerste meters: 

  • Zeer fijne hoge reactiviteit. 
  • Je wordt ietwat voor over gedwongen, waardoor je meer op midden/voorvoet gaat lopen (zelfs ik als een echte hiellander). 
  • Hierdoor draai ik ook een wat hoger beentempo. Dit is voor mij persoonlijk een zeer aangename bijkomstigheid omdat ik dan wat kleinere passen moet zetten waardoor mijn hamstring/bil minder wordt belast. 
  • En wat Linda zei: “je loopt er mooi op hoor!”, en zo voelde het ook dat ik er technisch goed op loop. 
  • De schoen is snel en wil ook snel vooruit. Ideaal voor interval trainingen en wedstrijden.  

Uiteraard kritisch dat ik ben, ik ben nu fris en niet vermoeid na de duurloop. Dat voelt goed. Vervolgens neem ik zaterdag de proef op de som tijdens een koppeltraining. 


Zaterdag: koppelloop(Brick training) 
Na 2,5 uur in Zwift samen met Sander te hebben gebuffeld, en met zware benen de Alpe d’Huez te zijn opgetrapt, was het tijd om de Blauwe pata’s weer onder te binden. Dit wordt de eerste koppeltraining sinds maanden en wat voelen die benen papperig. Is dit nu wel het juiste moment om te testen en de Hoka’s goed te kunnen te beoordelen? Jawel, en we gaan ervoor! Met de WAHOO RIVAL multisport horloge, die al snel de GPS had gevonden, ging ik ervoor. 

Na 1 km ga ik eens na wat er gebeurt: 

  • Voel ik de reactiviteit? Yep, zeer fijn. 
  • Loop ik midden/voorvoet? Yep, valt niet tegen voor een hiellander. 
  • Hoog beentempo? Yep, voelt goed. 
  • Kleine stappen? Yep, waardoor ik mijn bil nauwelijks voel.

Maar wat met die Carbon plaat vraag ik me af...? Wat heeft die voor functie? Je leest weleens dat pas boven 15km/uur helpt, bedenk ik me. Hoewel op dit moment deze snelheid niet in mijn benen zit, ga ik toch eens wat versnellen. En het lijkt wel of het nog soepeler loopt. Later nog maar eens versnellen, dijkje op, en weer heb ik echt het idee dat het soepeler loopt. Ik denk dat hoe meer energie je erin steekt, zoals bij een interval training, hoe meer de Carbon plaat zijn werk gaat doen. Ongeacht je nu 13 of 16 km/uur loopt. Ideaal! 

Zondag: duurloop.
De schoen maakt me nieuwsgierig en de volgende ochtend draag ik de Hoka Carbon X2 tijdens mijn ochtend training. Samen met Fiona doe ik  een duurloopje van 9km. Ook ga ik wat blokjes wegtikken om te kijken wat er gebeurt op “up tempo”. 

De eerste 2 km lopen we easy samen op, net buiten de bebouwde kom is het tijd voor mijn eerste blok; 1km versnelling. Met de training van gisteren een beetje in de benen, voel ik hier en daar een zuurtje in de benen. Met een tempo van 4:15/km draait het op zich verbazingwekkend soepel en al die constateringen over reactiviteit, hoge pas frequentie e.d. van gisteren blijven als een huis overeind staan, dus niet meer nodig om dit te benoemen. 

Na het eerste blokje van 1 km volgen er nog 1 van 2km en 2 van 1 km, en het gevoel blijft. Op het einde van mijn training nog even 4x100 afsprinten, en zelfs mijn loophouding kan ik aardig behouden. Op de foto’s zie ik dat ik toch nog redelijk uitkom op middenvoet ondanks dat ik goed vermoeid ben van de training. Dit verbaast mij eerlijk gezegd positief, want de benen wilden op het eind echt niet meer. 


Na even alles rustig op een rijtje te hebben gezet kom ik tot de conclusie dat deze schoen mij zeer aangenaam heeft verrast
Voor mij is dit een schoen die ik ga gebruiken voor mijn trainingen met tempo intervallen en snelheids werk en uiteraard voor wedstrijden (wanneer dit ook moge zijn). Want ik ben er echt fan van geworden. 

Voor mijn langzame duurlopen zal ik de Carbon X2 persoonlijk niet gebruiken ondanks dat ik ze ontzettend fijn vind lopen met deze hoge reactiviteit. Voor mijn duurlopen kies ik toch liever een schoen met net iets meer demping. Al kan ik het me zeer goed voorstellen dat er veel lopers zijn die juist de Clifton X2 kiezen ook voor de duurlopen, ondanks dat Hoka aangeeft dat het een wedstrijd-/ snelheidsschoen is. Persoonlijke voorkeur gaat altijd voor.

Zelf kies ik voor mijn duurlopen de Clifton 7, de meer duurloopschoen of de Mach 4, de meer snelheidschoen 

Hoka One One Carbon X2 je hebt me verrast. Een zeer goede keuze! 

Dennis. 

[SPLIT]

blog-products-hoka

Tags

Meer blog posts

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.