Winkelwagen0
Geen producten gevonden...

Triatlonpak nodig? Waar moet je op letten bij aanschaf van een trisuit?

door Steff Overmars
7 April 2021

Mouwen of geen mouwen, uit 1 stuk of uit 2 delen, trisuit of speedsuit? Er zijn tegenwoordig zoveel keuzes te maken bij het aanschaffen van een triathlonpak. Daarom hier wat tips waar je op kan letten om het beste pak voor jouw doel te kopen.

Wat is een triathlonpak eigenlijk en waar moet het aan voldoen?
Een triathlonpak heeft een zeer ademend materiaal wat je zowel kan gebruiken voor het zwemmen, het fietsen en het lopen. In tegenstelling tot een echte fietsbroek zit er een klein zeempje in dat niet zoveel vocht opneemt en waar je prima mee kunt fietsen, maar wat niet in de weg zit voor het lopen.

Het allerbelangrijkste van een pak is dat het goed zit en dat jij je er comfortabel in voelt. Een pak moet strak zitten, als een 2e huid en sommige pakken geven zelfs een beetje compressie. Een pak mag echter nergens zorgen voor een bewegingsbeperking of schuren.

Mouwen?
Een groot voordeel van een pak met mouwen, is dat het aerodynamischer is dan zonder mouwen. Zeker met een speedsuit of high speed suit. Uit diverse testen blijkt dat hoe meer huid je bedekt met sneller materiaal (dat zijn lang niet alle pakken) het sneller is dan blote armen maar ook benen.

Hoe harder je gaat, hoe meer aerodynamica uitmaakt. Voor veel mensen die gewoon een triathlon willen doen en helemaal niet competitief bezig zijn maakt dit dus vrij weinig uit. Toch zie je ook deze groep mensen vaker in een pak met mouwen. Veel mensen vinden het mooier staan, wat warmer op de fiets of voelen zich er gewoon prettiger bij. Ook dit zijn natuurlijk prima redenen om een pak met mouwen te nemen.

Het laatste belangrijke voordeel is dat het je goed beschermd tegen de zon. Schouders willen in warme races snel verbranden en wat je bedekt is beter beschermd. De meeste pakken hebben tegenwoordig een goede uv bescherming (Fusion 50+).

Nadelen zijn er ook
Een pak zit strak en een strak pak om je schouders is niet altijd even fijn met zwemmen. Ik moet wel zeggen dat de stretch van de pakken tegenwoordig zo goed is dat je er prima mee kan zwemmen maar zeker voor dit geldt: Test het pak met zwemmen.

Een ander nadeel van een pak met mouwen kan de warmte zijn. Op de fiets is het lekker maar met lopen kan het ontzettend warm zijn. Je kan de rits wel open doen maar vaak mag dat maar tot de borst. Lopen in een tanktop is toch wat koeler, hoewel sommige witte pakken juist weer voor meer verkoeling zorgen om het extra ingewikkeld te maken ;) die pakken kan je weer goed nat houden wat voor verkoeling zorgt. Het is maar net wat je zelf fijner vindt.

Een andere optie is (wat ik graag in een hele lange wedstrijd doe) een pak (of 2 delig) te dragen zonder mouwen en daar dan op de fiets een zogenaamde speedtop overheen te dragen. Je hebt dan het beste van beide werelden. Je kan zwemmen zonder mouwen (maar dat hoeft niet je kan er prima inzwemmen) de speedtop aantrekken op de fiets wat nog meer aerodynamica geeft zeker omdat de mouwen van de speedtop nog langer zijn, het is wat warmer als het fris is en koeler als het heel warm is en je kan het na de fiets uittrekken zodat je lekker kan lopen in een hemd. Ook hier zit weer een nadeel aan. Het aantrekken kost tijd, maar oefening baart kunst en op de hele triathlon vind ik die 20 seconden wel prima.


1-delig of 2-delig pak?

Ja we hebben het nog steeds over triathlon. Je kan zowel kiezen voor een pak uit 1 stuk of een pak uit 2 delen, een aantal voordelen op een rijtje:


2-delig

 • Je kan top en short combineren, handig voor mensen die aan de bovenkant breder zijn of juist aan de onderkant, je hebt niet dezelfde maat nodig. Ook kan je zelf kleuren combineren of kiezen tussen een top met of zonder mouwen.
 • Veel makkelijker als je een toiletstop moet maken daarom is dit pak vooral op de lange afstand nog steeds geliefd.
 • Voelt vaak vrijer, meer bewegingsvrijheid
 • Je hebt meer koeling omdat je het shirtje ook iets kan optrekken
 • Het is veelzijdiger en je kan de broek of de top ook voor trainen gebruiken, iets wat je met een 1-delig pak minder snel zult doen.
 • Je kan makkelijker ijs, sponsen en water in je broek doen (op Kona een day-saver)


1-delig

 • Aerodynamischer doordat er geen plooien zijn en het sluit veel beter aan.
 • Het blijft supergoed zitten, de broek zakt niet af en het shirt rolt niet op
 • Minder naden en minder kans op schuren
 • Betere bescherming tegen de zon
 • Het ziet er allemaal veel strakker uit, het oog wil ook wat

Reglement
Het laatste punt waar je op kan letten bij het aanschaffen van een triathlonpak zijn de regelementen. Ironman en ITU beginnen steeds meer op elkaar te lijken, maar er zijn nog steeds verschillen met de regels, met name met watertemperatuur en pakken.

Als er een wetsuit is toegestaan, zijn vaak alle pakken ook toegestaan. Als een wetsuit niet is toegestaan, mocht je vroeger geen pak met mouwen dragen. Je kon dit wel aan doen maar dan moet je hem oprollen onder je swimskin en in de wisselzone de bovenkant aantrekken. Als je nat bent is dit lastiger dan je denkt. Zeker in het heetst van de strijd. Tegenwoordig mag de swimskin bij de lange afstanden over het pak met mouwen gedragen worden althans bij Ironman, ik geloof dat het bij ITU nu ook mag maar bij de NTB was er nog wat discussie over. De regels veranderen steeds dus lees het goed na. Wil je maar 1 pak en 100% zeker zijn koop dan een mouwloos pak. Bij korte afstanden zoals sprint en olympische afstand, mag een pak met mouwen NIET als wetsuits niet zijn toegestaan en ook moet de rits dan aan de achterkant zitten. Je mag ook geen swimskin dragen dus zoek een pak met een licht waterafstotende stof die ook compressie geeft zodat je er prima in kunt zwemmen. Deze stof zou ik niet gebruiken bij langere afstanden omdat het toch iets ten koste gaat van het comfort.

Het komt de laatste jaren steeds vaker voor dat er zonder wetsuit gezwommen moet worden ook in Nederland met die warme april en mei maanden. Tevens heeft niet iedereen een swimskin dus als je dat niet hebt is zwemmen in een mouwloos pak uit 1 stuk de beste optie.

Triathlonpak bedrukken
Wat vaak over het hoofd wordt gezien is de bedrukking van een pak. Het mooiste is natuurlijk als de bedrukking (logo's voor eventuele sponsoren) in de stof is verwerkt zoals bij sublimeren het geval is, maar soms worden er ook logo's op het pak geperst, dit kan ten koste gaan van de elasticiteit van het pak op die plek. Denk daar dus goed over na, want dit kan de functionaliteit van het pak behoorlijk verslechteren.


Zo dat was een hoop info, maar wat nu te doen? Het blijft een individuele keuze maar ik zou dit aanraden:


Sprint

Triathlonpak uit 1 stuk met mouwen kan maar alleen als wetsuit is toegestaan. Ik kies hier liever voor een mouwloos pak uit 1 stuk, rits achter. Hier kan je dus kiezen voor een pak met waterafstotende stof en lichte compressie vanwege het zwemmen.

Zie hier het Multisport Suit 2.0 of SLi Trisuit 2.0


Olympische afstand

Idem als sprint maar als het mag zou ik kiezen voor het pak met mouwen omdat het fietsonderdeel langer is, wel een pak waar ik goed in kan zwemmen want ik kan geen tijd verliezen bij de wissel. Bij een stayerwedstrijd kies ik wel voor het mouwloze pak. Omdat er dan in groepen gereden wordt is de aerodynamica van minder belang en zwemmen doorslaggevend.

Zie hier het Speed Suit of SLi Speed Suit

Halve Triathlon
Idem als de olympische afstand, maar in een hele warme race kies ik liever voor een 2-delig pak met mouwen. Het kan dus allebei. Meestal heb ik hier een speedsuit aan uit 1 stuk met mouwen.


Hele Triathlon

Wederom een eigen keuze. Ik kies hier voor een 2-delig pak, een short met mouwloze top en een speedtop op de fiets. Ik vind dit de beste optie. Het kost mij 20 sec in de wisselzone om de speed top aan te doen, maar in een hele doe ik dat liever niet. Dan heb ik liever extra bewegingsvrijheid en een droge top in T1 (de lycra van de speedtop is iets dikker en gaat makkelijker aan als je nat bent dan de mouwen van een speedsuit). Na de fiets trek ik de speedtop uit en dan loop ik niet de hele marathon met mouwtjes die best strak zitten. Maar in een hemd die ik ook kan ophijsen. Toiletstop wat in een hele zeker wel eens moet is makkelijker. (Liever niet maar de hele triathlon met maag en darmklachten kan zeker eens voorkomen, dan is een speedsuit ontzettend lastig, iets om rekening mee te houden als je daar gevoelig voor bent)

Zie hier het Speed Top, Tri Short Tight en Triathlon Top


Allround optie

Koop een mouwloos pak met speed top, dat kan en mag je altijd gebruiken, 1-delig of 2-delig kan allebei. Je hebt dan mouwen op de fiets als je het wilt en bij kortere afstanden laat je de speed top thuis. Voor de mensen die zelden een non wetsuit swim doen is een speedsuit natuurlijk wel het mooist. Je kan het van start tot finish dragen en de kwaliteit van die pakken zijn ontzettend vooruitgegaan de afgelopen jaren.

Zoals je ziet geen duidelijk antwoord maar een heleboel tips. Nogmaals het allerbelangrijkste is de pasvorm en de bewegingsvrijheid. Neem niet te snel genoegen met 1 triathlonpak passen, probeer meerdere modellen en meerdere maten dan weet je het zeker. Advies in de winkel is dan ook heel slim en handig. Bekijk nu de gehele collectie of maak een afspraak in de showroom.

Enjoy triathlon #BeUnstoppable


Groeten,

Steff Overmars

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »