Added to cart!

Give customers more details.

View my cart (0)
  • Ontvang 10,- korting op je 1e bestelling | CODE: FINDYOURBEST | Bij besteding vanaf €100,- (exclusief sale, fietsen en elektronica)
Eerste profzege Marlene de Boer in Cork ‘Dit geeft heel veel vertrouwen’

Eerste profzege Marlene de Boer in Cork ‘Dit geeft heel veel vertrouwen’

, door Johan Boef, 4 min lezen


Marlene de Boer behaalde haar eerste professionele overwinning in Cork. Het geeft haar het nodige zelfvertrouwen richting de Almere-Amsterdam Challenge, de Ironman waar ze weer voor de winst gaat.

Een goede trainingsprikkel pakken richting Almere, dat was het hoofddoel van Marlene de Boer toen ze in het Ierse Cork aan de start verscheen. Intussen dacht ze hierbij zeker aan de overwinning. “Ik ga hier proberen als eerste over de streep te komen.”

Het zag er niet goed uit, de dag voor de race. Een onverwachte storm raasde over Ierland en de avond voor de wedstrijd waren de atleten druk in de weer in de transitiezone om in de regen hun fietsen met ty wraps vast te maken om te voorkomen dat ze zouden wegwaaien. Toen de race op zaterdag werd afgeblazen, slaakten de atleten dan ook een zucht verluchting.

Snelste tijd op het fietsonderdeel

Een dag later doken ze met fors minder wind alsnog de hoge golven in. “Dit was wel een zwem”, lacht Marlene als ze terugblikt op het eerste onderdeel van haar gewonnen race. “Hierop bereiden we ons helemaal niet voor. Het was gewoon: verstand op nul, erin duiken en zo snel mogelijk naar de eerste boei toe.” Twee meiden pakten in het woelige water gelijk een forse voorsprong, maar eenmaal op de fiets, begon het voor Marlene te lopen. “De eerste tegenstandster haalde ik na 30 kilometer in”, vertelt ze trots. “Dat fietsen, dat ik de snelste fietstijd reed, daar ben ik helemaal blij mee, dat geeft heel veel vertrouwen. Het was een prachtig fietsparcours, met heel veel enthousiaste supporters langs de kant. Het leek wel een Europees Kampioenschap voetbal”, zegt ze enthousiast. 

Geen perfecte race, wel de overwinning

Het fietsen ging zo voortvarend, dat ze bij de start van het looponderdeel zo’n 5 minuten voorsprong had. Die marge leek comfortabel, zeker voor iemand als Marlene die het doorgaans vooral van deze discipline moet hebben. Maar in een Ironman is niets zeker, dat bleek ook in Cork. Zo dreigde het voor Marlene op driekwart van de halve marathon nog bijna mis te gaan. “Na 15 kilometer was mijn tank bijna leeg. Ik heb dat niet eerder meegemaakt, Ik zag echt gewoon mijn pace droppen, dat was best stressvol”, vertelt ze. Het werd zelfs even wandelen, maar uiteindelijk herpakte ze zich. “Ik ben op een tempo gaan lopen waarvan ik weet dat ik - tussen haakjes - comfortabel die halve marathon kan uitlopen.” Het bleek voldoende en Marlene kwam na 4:24:41 juichend als winnares over de streep. “Zo zie je maar dat de perfecte race niet bestaat”, zegt ze lachend”

Marlenen wint Ironman Cork 70.3

‘Niet alleen een individuele prestatie’

“Het geeft uiteindelijk heel veel vertrouwen, ik heb echt het gevoel dat het nu allemaal op zijn plek begint te vallen, het gevoel dat ik hard gepusht heb”, analyseert ze, terugblikkend op haar eerste maanden als pro-atleet, met de overwinning in Cork als voorlopig hoogtepunt. Ze roemt hierin expliciet de rol van haar coach Yvonne van Vlerken. “Het is niet alleen een individuele prestatie, maar ook het ontwikkelen van alles wat er omheen bij komt kijken. Dat ik het vertrouwen van sponsoren heb gekregen bijvoorbeeld en het nu ook waar maak. Dat weet je natuurlijk niet van tevoren. Dat is gelukt, ik heb laten zien dat ik pro-waardig ben.”

Meedoen om de winst in Almere

Met dit vertrouwen op zak gaat de blik nu volledig op de wedstrijd in Almere, begin september. “Ik wil daar meedoen voor de winst”, zegt ze zelfverzekerd. “Kijk, ik race altijd voor de winst, ik doe altijd mijn best en wil het uiterste er uit halen. Maar zou ik in Almere niet winnen en heb ik een goede wedstrijd, dan heb ik daar ook vrede mee. Ik probeer altijd een aantal doelen op te stellen voor een race. Finishen is het eerste doel. En in Almere heb ik zeker hoop dat ik ook weer een goed fiets- en looponderdeel kan doen. Maar het einddoel, dat is gewoon altijd proberen te winnen,”

Volg Marlene de Boer op TriathlonWorld.nl 

Al die ervaringen, trainingen, tests, voorbereidingen en natuurlijk de races zelf, bespreekt Marlene de komende maanden op de website van TriathlonWorld. “Hoe kun je mijn ervaringen omzetten, wat heb ik nou geleerd? Het is natuurlijk voor iedereen anders, maar je hoeft ook niet iedere keer het wiel uit te vinden. In dingen die ik doe, in rituelen die ik heb in een taperweek, op de wedstrijddag en de dag ervoor. Of over visualiseren. En wat doe ik met eten en drinken, met voeding? Hoe ziet mijn inpaklijst eruit? Mijn verhaal, mijn ‘why’ en mijn motief achter wat ik doe, ik vind het leuk om dat over te dragen zodat anderen daar ook wat mee kunnen.” Hou kortom de site goed in de gaten.

Haar eerdere blogs lees je hier: 

MARLENE DE BOER DICHT BIJ WINST IN TRIATHLON VAN NIEUWKOOP NA INDRUKWEKKENDE INHAALRACE 

EERSTEJAARS TRIATHLONPRO MARLENE DE BOER’S LEERZAME ERVARINGEN, AMBITIES EN LESSEN 

TRIATHLONWORLD START SAMENWERKING MET PROFESSIONEEL TRIATLEET MARLENE DE BOER 

LEERMOMENTEN ALS LEGOSTENEN VOOR DE OPBOUW: EK IRONMAN IN FRANKFURT MAAKT MARLENE DE BOER COMPLETER

 

Tags

Meer blog posts

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak een account aan en geniet van vele voordelen.

Eerste profzege Marlene de Boer in Cork ‘Dit geeft heel veel vertrouwen’