Added to cart!

Give customers more details.

View my cart (0)

Ontvang € 10 korting op je 1e bestelling | CODE: FINDYOURBEST | Bij besteding vanaf €75,-

Marlene de Boer in Nieuwkoop

Marlene de Boer dicht bij winst in Triathlon van Nieuwkoop na indrukwekkende inhaalrace: ‘Die loopvorm is er gewoon’

, door Johan Boef, 6 min lezen


Marlene de Boer was slechts 33 seconden verwijderd van de overwinning in de Triathlon van Nieuwkoop na een knappe loopwedstrijd. Benieuwd naar haar inspirerende reis naar succes en de tips die ze deelt voor het verbeteren van je triatlonvaardigheden? Lees het volledige artikel nu!

Een prachtige opsteker, dat is de tweede plaats van Marlene de Boer in de Triathlon van Nieuwkoop. Richting het EK Ironman in Frankfurt is er veel positiefs uit de race te halen, want de afstand met winnares Els Visser was aan de streep minimaal. En dat biedt perspectief. “De eindconclusie is: ik had dit kunnen winnen.”

Het is een razend druk programma dat Marlene de Boer de afgelopen maand afwerkte: drie halve triathlons in vier weken, onder compleet verschillende omstandigheden. Van de hitte in Zuid Afrika naar zwemmen in zeewater in Marbella, van scherpe, technische afdalingen in Aix en Provence, tot beuken in de wind in Nieuwkoop op een NK vanwege de kwaliteit van het zwemwater geen NK mocht heten. 

Eerste confrontatie met Els Visser 

NK of niet, het weerhield Marlene er niet van om aan de start te verschijnen en de strijd aan te binden met de sterke Els Visser. Het was de eerste directe confrontatie tussen de twee prof-dames en het leverde een mooie strijd op. “Ik heb denk ik overall een goede race neergezet”, zo blikt ze terug. “Els haalde mij na het zwemmen bij, ze heeft meer race-ervaring en wist dat ze met het zwemmen niet te veel achterop moest raken. Ze heeft geprobeerd dat gat zo klein mogelijk te houden, is daarna als een gek gaan fietsen en had mij al snel bijgehaald.”

De Boer Wetsuit

Technisch beter op de racefiets 

Met de wetenschap dat ze een sterk looponderdeel kan afleveren, probeerde Marlene op de fiets nog wel zo lang mogelijk bij de ontketende Visser te blijven. “De eerste ronde reed ze sterk, toen heeft ze me op 3 minuten gezet.”, analyseert Marlene nuchter, al kwam er naar naar haar idee ook de nodige bluf bij kijken. “Die tweede ronde, toen ze bij me weg was, heb ik helemaal niet zoveel langzamer gefietst. Op een technisch stuk was zij net wat beter en kon ik niet zo snel aanhaken.”

Race voor de winst 

Voor Visser was er veel aan gelegen bij het fietsonderdeel een fors gat te slaan, want ze kent de hardloopkwaliteiten van Marlene. “Dit was een race voor de winst. Niet zozeer winnen van Els, maar ik race daar om zelf te winnen. Ik weet ongeveer wat ik kan fietsen op een 90 kilometer, ik weet ongeveer wat ik kan lopen op een halve marathon, zo ergens tussen de 1.20 en de 1.25. Dat is afhankelijk van de vorm van de dag, hoe hard je gefietst hebt, hoe hard je gezwommen hebt en hoe moeilijk het parcours is. Op een gegeven moment was het: alles los en lopen maar. Het gat dichten.” 

Hardlopen op het maximum 

Marlene kwam dichtbij, heel dichtbij, maar het gat was nét te groot om nog te overbruggen.  “Die laatste ronde is het allemaal niet chic meer”, zegt Marlene lachend op de vraag of ze met Visser in beeld er niet nog nét een schepje bovenop kon doen. “Er komt snot uit je neus en je loopt voor wat je waard bent. Ik hoorde wel van mijn supporters dat ik aan het inlopen was, maar je loopt op een maximum.”

Marlene de Boer Triathlon Nieuwkoop

Stijgende lijn na drie halve triathlons

Terugblikkend op de race in Nieuwkoop, als sluitstuk van een serie van drie halve marathons in vier weken, is Marlene niet ontevreden. “Mijn lichaam houdt zich goed. Ik denk dat ik veel geleerd heb van het racen. De spierschade is steeds minder, ik kon in de derde race in Nieuwkoop nog steeds mentaal pushen en was nog fris. Dat het eigenlijk steeds beter gaat, geeft veel vertrouwen. De eindconclusie is dan ook: ik had dit kunnen winnen. 33 seconden op een prestatie van ruim 4 uur is gewoon niks. Maar aan de andere kant ben ik ook gewoon trots. Ik probeer de goede punten er uit te halen. Als ik kijk naar m’n zwemtijd, als ik de wattages met fietsen vergelijk met de afgelopen twee races, dan zit er duidelijk een stijgende lijn in. Ik heb op mijn nieuwe Cadex echt veel beter gefietst dan in Aix en Provence en Marbella, dat is echt een stap vooruit. Had het sneller gekund?”, vraag ze tot besluit zich hardop af. “Misschien wel, maar ik heb niet veel laten liggen. Ik denk dat ik gewoon tevreden mag zijn.”

Tips van Marlene de Boer

Wat kun jij leren van Marlene’s weg naar de top? Onderstaande tips op basis van haar ervaringen kunnen je helpen een betere triatleet te worden. 

  1. Ga racen, doe ervaring op en ga dingen proberen in een race. Een race is altijd anders dan training. Je kan veel trainen, maar het is altijd goed om te racen en daarmee een race-dynamiek te ervaren.
  2. Doe dingen buiten je comfortzone, dat heb ik nu ook gedaan. Zo’n fietsparcours als Aix en Provence met zo’n natte afdaling is niet iets wat mij ligt. Als ik erop terugkijkt, had het tien keer sneller gekund. Maar ik ben niet onderuit gegaan en uiteindelijk finish ik zo’n race toch. Dingen buiten je comfortzone doen is goed voor je groei. Niet alleen als triatleet, maar ook als persoon.
  3. Focus op de dingen die goed gaan, de positieve dingen. We willen als sporter altijd beter en sneller. We willen winnen. Maar probeer ook te evalueren op punten waar je trots op bent. Mijn coach stuurde me gisteren ook een berichtje: ‘Geef ook 100 complimenten aan jezelf. Er zit echt een stijgende lijn in!’.

Volg Marlene de Boer op TriathlonWorld.nl 

Al die ervaringen, trainingen, tests, voorbereidingen en natuurlijk de races zelf, bespreekt Marlene de komende maanden op de website van TriathlonWorld. “Hoe kun je mijn ervaringen omzetten, wat heb ik nou geleerd? Het is natuurlijk voor iedereen anders, maar je hoeft ook niet iedere keer het wiel uit te vinden. In dingen die ik doe, in rituelen die ik heb in een taperweek, op de wedstrijddag en de dag ervoor. Of over visualiseren. En wat doe ik met eten en drinken, met voeding? Hoe ziet mijn inpaklijst eruit? Mijn verhaal, mijn ‘why’ en mijn motief achter wat ik doe, ik vind het leuk om dat over te dragen zodat anderen daar ook wat mee kunnen.” Hou kortom de site goed in de gaten.  

 

Volg Marlene de Boer op TriathlonWorld.nl 

Tags

Meer blog posts

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak een account aan en geniet van vele voordelen.