Added to cart!

Give customers more details.

View my cart (0)
Garmin-RTL510-Radar_thumb

Testing: Garmin Varia RTL 515 Fietsradar

, door Dennis Florussen, 4 min lezen


Eén radar. Meerdere schermmogelijkheden. Gemakkelijk te koppelen met je Garmin toestel. Maar hoe werkt het nou? De Garmin Varia fietsradar?

Eén radar. Meerdere schermmogelijkheden. Gemakkelijk te koppelen met je Garmin toestel. Maar hoe werkt het nou? De Garmin Varia fietsradar? Collega Dennis ging er mee op pad en vertelt over zijn ervaring met de Garmin Varia RTL 515.

Ik werd door de vertegenwoordiger van Garmin (Jeroen) een beetje uitgedaagd om de Garmin Varia RTL515 eens te testen. Want “jij daar in Zeeland, vaak in de polder en op B-wegen, je moet het maar eens proberen”. Ik was zelf wat cynisch, want “bij ons rijden ze fatsoenlijk in de polder” (beetje tegen beter weten in). Maar oké, ik ben niet te beroerd om me uit te laten dagen en ik nam de Garmin Varia RTL515 graag in ontvangst. 

Zaterdagochtend ging ik op pad met mijn TT (tijdritfiets). Eerst de fiets nog even gereed maken, hij stond nog op de Wahoo Kickr Core voor mijn Zwift trainingen. Hoge velgjes erin, bandje op druk zetten, reserve bandjes mee, bidonnetjes gevuld, wat 226ers gelletjes in de pocket, nog even een doek over het frame halen want een “clean bike is a fast bike” en de Garmin Varia RTL515 even aan de zadelpen monteren. Deze is door middel van een rubberen o-ring simpel te monteren. Ik doe er nog een extra tie-wrappie om, want met geleend spul moet je zuunig zien. De Varia even laten connecten met mijn Edge 1030 (pliep pliep en het is geregeld) en ik ben er klaar voor. 

Op pad met de Varia RTL515
Op het programma staat een lusje west Zeeuws-Vlaanderen samen met Fiona en aansluitend lusje oost Zeeuws Vlaanderen alleen.
 En ik moet eerlijk zeggen, verbazend hoe goed de Garmin Varia RTL515 werkt. Ik rijd op Fiona vooruit en even later komt ze met een vaartje achterop en mijn Garmin Edge 1030 geeft direct alarm. Beide zijkanten kleuren rood en rechts in beeld komt er een bolletje opzetten wat van beneden naar boven verplaatst. Op het moment dat Fiona dezelfde snelheid heeft worden de zijkanten van het scherm even groen om vervolgens weer in de normale weergave te gaan. Gaaf!! 

Achter elkaar rijden we de polder in en ja hoor piep piep”, mijn Edge 1030 geeft weer een melding en ik geef Fiona (die in mijn wiel zit) een seintje dat er een auto achterop komt. En ja hoor, een paar tellen later zoeft er een auto voorbij. “Soooo das handig” roept Fiona, scheelt een hoop achterom kijken. Zeker wanneer je in TT-houding ligt is achterom kijken niet altijd even handig. 

De rit vordert en zo nu en dan geeft mijn Edge 1030 een seintje. Wij houden dan goed rechts aan en we zwaaien vriendelijk naar de passerende auto’s. Ook wanneer er meerder voertuigen achterop komen geeft hij meerdere bolletjes in je scherm, Top. 


Wat is de Varia RTL515 nu precies en wat kun je er mee?
Het komt er op neer dat het een achteruitkijkradar is, (je ogen in je rug zeg maar). Mijn uitvoering was met achterlicht en er is ook een uitvoering zonder. Persoonlijk vind ik het wel extra veilig rijden met een achterlicht. De radar detecteert achteropkomende voertuigen tot op 140m afstand, en geeft dit weer op je Garmin device of app van je smartphone. Wat ook super is dat de lichtintensiteit zich aanpast naarmate het voertuig nadert om als fietser meer zichtbaar te worden. 

De Varia RTL515 beschikt over meerdere opties, waaronder de peloton-modus. Deze modus biedt een knipperlicht met lage lichtintensiteit en is vriendelijk voor de ogen van andere fietsers tijdens het rijden in een groep. Wanneer je in het peloton rijdt zal hij geen signaal geven van je mede fietsers. Alleen wanneer een voertuig harder rijdt dan jouw snelheid geeft hij alarm (dus wanneer iemand serieus een demarrage plaatst kun je hem opvangen, ook handig ;-)).

Als ik dan 1 puntje moet aangeven waar hij minder tot zijn recht komt, dan is dit op fietspaden vlak naast een autoweg. Hier pakt hij dan ook elke auto op. Is dit erg? Nee dat niet, gezien alle andere voordelen die de Varia biedt.  

Dus Jeroen, ik moet je volledig gelijk geven, deze gadget is echt een toevoeging voor je veiligheid op de fiets, zeker op B- en polderwegen. Ik vind het persoonlijk een must-have voor je fiets, net als een fietsbel. 

En het went heel snel!

Dennis

[SPLIT]

blog-products-varia

Tags

Meer blog posts

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak een account aan en geniet van vele voordelen.