Added to cart!

Give customers more details.

View my cart (0)
  • Ontvang 10,- korting op je 1e bestelling | CODE: FINDYOURBEST | Bij besteding vanaf €100,- (exclusief sale, fietsen en elektronica)
Triathlon benodigdheden | Wat heb je nodig voor je ultieme Race Day?

Triathlon benodigdheden | Wat heb je nodig voor je ultieme Race Day?

, door Claudia Striekwold, 3 min lezen


Wat heb je allemaal nodig voor je eerste triathlon? Sta goed voorbereid aan de start met de tips van Claudia Striekwold.

Wat heb je allemaal nodig voor je eerste triathlon? Sta goed voorbereid aan de start van je eerste wedstrijd met de tips van Claudia Striekwold.

Raceday is coming!!

Op de wedstrijddag wil je goed voorbereid aan de start staan. Wat heb je dan nodig voor die eerste wedstrijd? Er zijn een heleboel lijstjes te vinden die je als checklist op de wedstrijddag kan gebruiken. Zo voorkom je dat je essentiële dingen vergeet, het is namelijk nogal een logistieke onderneming. Een grote triathlon rugzak is dan ook een overbodige luxe.

Ik probeer mijn wedstrijd vooraf altijd te visualiseren van start tot finish. Betreft benodigdheden, logistiek gezien (wisselzones in/out), parcoursen, weersomstandigheden en voeding. Natuurlijk kom je wel eens onverwachte dingen tegen (lekke band, wijziging parcours, cancelen zwemonderdeel, maag/darmproblemen etc.). Probeer rustig te blijven en daarop te reageren wat jou op dat moment het beste lijkt. Hierbij mijn tips:

  • Als het mogelijk is kijk of je vooraf het parcours (deels) al eens kan verkennen. Zo weet je waar bijvoorbeeld hoe het water, moeilijke bochten, hoogteverschillen etc zijn. Kijk op de routekaartjes waar de verzorgingsposten zijn als je daar gebruik van wilt maken.
  • Ben ruim op tijd voor je start aanwezig om je spullen in orde te maken, dit voorkomt stress. Sommige (grotere) races wordt de fiets al de dag voor de wedstrijd “ingecheckt” en kan je op de wedstrijddag je voeding etc nog toevoegen.
  • Neem een felgekleurde handdoek mee, zodat je je plek in de wisselzone goed terug kunt vinden.
  • Kleding; Een triathlonpakje prettig. Het verschil met loop/fietskleding? Het droogt snel (draagt het al onder je wetsuit),er zit maar een dunne zeem in zodat je er met lopen geen last van hebt en is van aerodynamisch materiaal gemaakt. De keuze is reuze, een trisuit (aan één stuk), mét/of zonder zonder mouwtjes, 2 lossen delen als in een topje en short (denk aan long-distance triathlon en toiletgebruik). Mét of zonder pockets voor je sportvoeding. Rits aan voor of achterzijde. Pas verschillende dingen, en zorg dat het comfortabel zit.
  • Je startnummer draag je op een startnummerband, die je in de meeste gevallen bij het fietsonderdeel om doet. Je draagt de band op je rug tijdens het fietsonderdeel en draait het nummer op je buik tijdens het lopen. Ook kun je extra voeding (gelletjes, gummy bars) meenemen in de lusjes van je band.
  • Tijdens mijn wedstrijden gebruik ik graag sportvoeding, zoals energy drink en energy gels. Wil je sportvoeding gebruiken tijdens de race? Probeer deze dan in je trainingen vast uit. Bedenk voorafgaand aan je race wat en hoeveel je nodig hebt, en op welke momenten je dit gaat nemen (sportdrank, bars, gels, recovery). Ik train en race met 226ERS, die een super breed assortiment hebben en voor elk type training/race en verschillende smaken en substanties aan sportvoeding hebben.

Mijn firsttimer tips;

  • Zwemmen; Het wetsuit aantrekken kost tijd. Gebruik wat olie om je hem na het zwemmen snel uit te kunnen trekken. Zorg dat je laatste toiletbezoek is geweest vóór je hem helemaal aan hebt. Als zwemmen niet je beste onderdeel is kies dan slim positie (niet vooraan) zodat je niet in de massa terecht komt. Buitenkant van de boeien aanhouden. Neem een flesje water mee om nog een slokje (en een gelletje?) te nemen in het startvak en je brilletje te spoelen voor je hem op zet. Een paar oude slippers / hotelsloffen zijn ideaal als je naar de zwemstart moet lopen, moet wachten op koud grond.
  • Fietsen; Het wetsuit kan je al open/deels uittrekken zodra je op de kant bent. Bewaar je rust en oefen de wissel van te voren al eens. Kies de voor jou handige volgorde van helm op zetten, schoenen aantrekken en startnummerband omdoen. Kies voor triathlon fietsschoenen voor een snelle wissel.
  • Hardlopen; kies voor snelle elastische veters, zodat je je veters niet hoeft te strikken tijdens je wissel. Scheelt weer!

Succes! Groetjes, Claudia

[SPLIT]

blog-product-triathlonbenodigdheden

Tags

Meer blog posts

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak een account aan en geniet van vele voordelen.

Triathlon benodigdheden | Wat heb je nodig voor je ultieme Race Day?