Added to cart!

Give customers more details.

View my cart (0)
  • Ontvang 10,- korting op je 1e bestelling | CODE: FINDYOURBEST | Bij besteding vanaf €100,- (exclusief sale, fietsen en elektronica)
Wereldkampioen kiteboarden Youri Zoon voltooit de Ironman Emilia-Romagna!

Wereldkampioen kiteboarden Youri Zoon voltooit de Ironman Emilia-Romagna!

, door Ronald de Graaf, 4 min lezen


Waar de voorbereiding niet geheel zonder slag of stoot ging, voltooit voormalig Wereldkampioen kiteboarden Youri Zoon de Ironman Emilia-Romagna!

Waar de voorbereiding niet geheel zonder slag of stoot ging, voltooit voormalig Wereldkampioen kiteboarden Youri Zoon de Ironman Emilia-Romagna!

Oftewel 3,8km zwemmen, 180km fietsen en 42,2km lopen, een volledige Triathlon!

Vorig jaar tijdens de corona periode was er veel tijd voor mij om te trainen. Zo kon ik veel trainingsuren maken, waardoor ik veel progressie maakte.

Na een deelname aan de 1/8 triathlon, 1/4 triathlon en Ironman 70,3 wedstrijden werd het dan ook wel eens tijd voor een hele Ironman! Met in mijn achterhoofd de doelstelling van sub 9, zou dat met mijn niveau best haalbaar moeten zijn…

Zo gezegd zo gedaan, de zoektocht naar de “perfecte” locatie begon. 

Tsja, het gezin had ook z’n voorkeuren… en daar stuitten we op een mooie locatie in Italië, de Ironman Emilia-Romagna! Een vlak parcours in een gebied waar het redelijk warm kan zijn, maar dat mag geen probleem zijn!

The road to IM verliep wel even anders dan ik had gehoopt. Waar ik voorheen consequent mijn trainingsschema’ s af kon werken, was dit nu een hele uitdaging voor mij. Ik heb veel gewerkt en gereisd voor het kitesurfen.

Ook lichamelijk gezien ging het niet van een leien dakje. Ik was niet fit na een paar keer goed ziek te zijn geweest. Alles bij elkaar gooide dat toch wel wat roet in het eten, want dit had veel invloed op mijn trainingen voor een volledige IM.

Toch heb ik een aantal weken voor mijn wedstrijd wel goed kunnen trainen. Verbazingwekkend genoeg bleek ik mijn oude niveau best snel op te kunnen bouwen, alles voelde goed! Oké, dit was nog niet het niveau voor een sub 9, maar mijn doelstelling had ik op 9.30/9.45 gezet.

20 jaar lang professioneel kitesurfer en nog steeds, tjsaa…morning ritual… even het weer checken! Waar komt de wind vandaan en hoe hard? Dat weet ik eigenlijk altijd, zo ook nu voor de race dag hield ik het weer nauwlettend in de gaten. Ik kan je vertellen… het was niet best, eigelijk was het gewoon heel erg slecht!

Op donderdag wist ik het al, er wordt zaterdag niet geracet want dan zouden er ongelukken gebeuren…

Er kwam een flinke storm aan, windkracht 7/8 met veel hoosbuien. Waar ik voor vreesde, gebeurde. De race op zaterdag werd gecanceld. Er lagen zelfs bomen over het parcours. Het was een treurige-, vieze, natte bende.

Ongelooflijk…IM Italy heeft alles op alles gezet om de race voor zondag door te kunnen laten gaan.

Enige nadeel was dat het parcours gedeeld moest worden met de 70.3. Dit zorgde soms voor gevaarlijke situaties door de drukte.

Raceday!

Zwemmen, wat was het heerlijk! Vanaf de eerste slag wist ik, dit is goed! Alles

voelde soepel. Ik zwom net buiten de meute om en lag daar heerlijk zonder deelnemers voor me. Bij de boeien langzaam naar binnen steken en er scherp omheen draaien! Geen meter teveel gezwommen en hinder van andere deelnemers.

Ik kwam precies na 60 min. uit het water. Mooi tempo zonder dat het mij te veel energie kostte. De wissel verliep soepeltjes en ik zat snel op de fiets, alhoewel…snel…het was eigenlijk een hele, lange wisselzone waar geen einde aan kwam. 

Op de fiets zat ik gelijk in het ritme en kon ook gelijk m’n beoogde wattage trappen van rond de 210W.

Na 120/130km werd het wat drukker op het parcours en moest je goed focussen om ongelukken te voorkomen.

Na 176km was ik weer terug in T2 met een gemiddelde snelheid van 38,2km/h en de wissel ging wederom prima. Op weg naar de marathon!

Vanaf de start van de marathon tot 22km liep ik makkelijk en soepel een gemiddeld tempo van 4;42 maar daarna begon het toch wel terug te zakken en ging het echt moeite kosten. Na 32km begon het echt een beetje op een survival te lijken. Maar goed…ik dacht…blijven bewegen, want die finishlijn die wordt hoe dan ook gehaald!

Ik wist dat ik wat marge had opgebouwd met fietsen en zwemmen om m’n beoogde tijd te behalen.

En dat lukte en hoe! Finishtijd: 9:21H 

Onwijs blij mee voor de eerste keer! Zeker met de hoeveelheid trainingen die ik heb gedaan. 

Er zit meer in….. wanneer? Who knows!

Nu time to relaxe and have some wines!

Ciao

Youri Zoon

[SPLIT]

blog-products-youri

Tags

Meer blog posts

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak een account aan en geniet van vele voordelen.

Wereldkampioen kiteboarden Youri Zoon voltooit de Ironman Emilia-Romagna!