Added to cart!

Give customers more details.

View my cart (0)

Ontvang € 10 korting op je 1e bestelling | CODE: FINDYOURBEST | Bij besteding vanaf €75,-

Review | 361 Flame RS Hardloopschoen | Sander D'hont - Triathlonworld

Review | 361 Flame RS Hardloopschoen | Sander D'hont

, door Sander D'hont, 4 min lezen


Sinds een tijdje maakt de 361° Flame RS onderdeel uit van mijn hardloop-uitrusting. Omdat het een bijzondere schoen is, en volgens mij nog relatief onbekend, deel ik graag mijn bevindingen tot nu toe.

Sinds een tijdje maakt de 361° Flame RS onderdeel uit van mijn hardloop-uitrusting. Omdat het een bijzondere schoen is, en volgens mij nog relatief onbekend, deel ik graag mijn bevindingen tot nu toe.

De Flame RS ziet eruit als een agressieve schoen die gemaakt is voor snelheid. Zaken die opvallen zijn onder andere de dikke zool, die meer rondend gevormd, is en de smalle hak. De aanwezigheid van de carbon plaat en het totale gewicht van slechts 209 gram onderstreept dat het om een wedstrijdschoen gaat.

Ter vergelijking; de Hoka Carbon X3 die ik hiervoor gebruikte voor races heeft een gewicht van 222gram. Voelt de schoen ook zo aan als hij eruit ziet? Het antwoord daarop is een volmondig ‘ja!’.

Zodra je de schoenen aantrekt voel je snelheid. Op de getalletjes kom ik verderop in deze blog terug. 

361 Flame RS Review

In het begin was ik vooral benieuwd naar de stabiliteit van de schoen, mede vanwege de smalle hak. Zelf ben ik een voorvoet-loper, dus het gevoel van de schoen hangt bij mij veel samen met het gedrag van de voorkant van de schoen. Tijdens verschillende trainingen heb ik dus bewust gelet op dit gevoel; op bochtige, onverharde of ongelijke wegen voel je wat onstabiliteit.

Echter, zodra je op asfalt loopt voelt de schoen zeer stabiel op de voorvoet en komt deze echt tot leven. Schaatsers in vorm hoor je wel eens zeggen dat “iedere klap raak was” in een wedstrijd. Dat gevoel heb ik bij deze schoen ook op het asfalt: het voelt krachtig en iedere stap is raak. Ook op natte wegdekken blijft dit gevoel hetzelfde, terwijl ik bij andere schoenen wel eens een glij-beweging voel.

Verder valt ook de stijfheid van de Flame RS op. Daarmee voelt de Flame RS daadwerkelijk als die agressieve schoen die hij op het oog is. Voor tempotrainingen en wedstrijden is dit een ideale schoen, voor lange duurlopen wat minder. Zelf zou ik hem inzetten in wedstrijden tot een halve marathon. Voor langere afstanden, zoals een marathon, zou ik hem persoonlijk niet gebruiken omdat de snelheden dan toch wat inzakken en je minder op een voorvoet loopt.

Voor die afstanden zou ik een minder stijve schoen kiezen, in verband met comfort; daarbij zou de Hoka Carbon X3 mijn voorkeur hebben.

Dan de cijfertjes

in de zomervakantie heb ik twee nagenoeg dezelfde tempotrainingen weggewerkt met tempoblokken in Z4 van mijn wattage. Dit is te vergelijken met een tempo rond het 5km wedstrijdtempo. Eén training heb ik daarbij gedaan op mijn duurloop schoen (Hoka Clifton) en één training heb ik afgewerkt op de 361° Flame RS. De waardes voor tempo, grondcontacttijd en de verticale ratio heb ik daarbij naast elkaar gelegd.

HET RESULTAAT

Bij eenzelfde wattage ligt het tempo op de Flames RS gemiddeld zo’n 12 seconden per km (!) lager (3.33/km op de Cliftons ten opzichte van 3.21/km op de Flames RS). De grondcontact tijd laat ook een verschil zien: gemiddeld 195ms bij de Cliftons en 190ms bij de Flames RS.

De significante verschillen in het tempo en de grondcontacttijd zijn al veelbelovend. Als derde heb ik de verticale ratio’s vergeleken. De ratio zegt iets over de loop efficiëntie; doorgaans geldt hoe lager, hoe beter.

Een kleinere ratio betekent minder verticale beweging bij een bepaalde horizontale beweging, wat een hoger rendement oplevert. Bij de twee trainingen bleek de verticale ratio voor de Clifton’s 6.5% en voor de Flames RS 6.1%.

Dit alles onderstreept het gevoel tijdens de trainingen: bij de Flame RS kost het minder energie om bepaalde snelheden te lopen, waardoor er dus harder gelopen kan worden bij eenzelfde wattage. Dat willen we toch allemaal!

Als laatste wil ik de prijs nog aanstippen; deze 361° Flame RS met carbon plaat heeft een prijs van €189,95. Dat vind ik een schappelijke prijs voor een schoen met deze specificaties. Vergelijkbare schoenen bij andere merken zul je eerder vinden in de categorie boven de €250.

Daarmee heeft het merk er voor gezorgd dat dit type wedstrijdschoenen ook wat makkelijker aan te schaffen zijn voor de lopers die eerder werden tegengehouden door de hoge prijzen van de carbonschoenen (daar was ik er ook één van). 

Kortom, bijna (op de stabiliteit op bepaalde ondergronden na) één-en-al lof voor de 361° Flame RS. Het is nu al met afstand mijn favoriete snelheidsschoen. Ik ben dan ook zeer benieuwd of ze mij (en velen van jullie?) binnenkort naar persoonlijke records gaan leiden.

Tria-groet, Sander

Sander d'hont

[SPLIT]

blog-products-361-flame

Tags

Meer blog posts

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak een account aan en geniet van vele voordelen.