Added to cart!

Give customers more details.

View my cart (0)

Ontvang € 10 korting op je 1e bestelling | CODE: FINDYOURBEST | Bij besteding vanaf €75,-

|Leer razendsnel zwemmen| en verbeter je techniek

Leer razendsnel zwemmen en verbeter je techniek

Zwemadvies van Pro Triatleet Marlene de Boer

De harde waardheid van de zwemsport

  • Zwemmen - het meest technische en misschien wel het meest gevreesde onderdeel van de triathlon sport. Je kunt er een wedstrijd niet mee winnen maar je kunt er wel veel tijd mee verliezen. Zwemmen is lastig om te leren en duurt jaren om te perfectioneren. Deze blog gaat niet over het beheersen van de zwemtechniek, maar ik geef tips die mij hebben geholpen om een betere zwemster te worden. Lees je met me mee?

Tip 1: Meten is weten, toch?

Meten is weten blijft een waardevol principe in de sportwereld. Daar is triathlon geen uitzondering op. Hoewel data een onschatbare bron van inzicht kan zijn, dient het niet de primaire focus te zijn voor triatleten. Vooral niet tijdens het zwemmen. Doordat zwemmen een technische en lastige sport is kan het lang duren voordat je enige vooruitgang ziet.

In plaats van obsessief te letten op elke seconde en meter, is het verstandig om meer aandacht te schenken aan je gevoel tijdens het zwemmen. Door je horloge thuis te laten en te focussen op je eigen lichaamsfeedback, kun je jezelf behoeden voor negatieve mentale spiraals. Zwemmen op gevoel, in categorieën zoals 'easy', 'steady', en 'hard', kan een meer bevredigende en effectieve benadering zijn. Dit zal je vooral gaan helpen om het langer vol te houden, zodat je beter en sneller wordt op de lange termijn.

  • Pro Tip: Tijdens mijn intervaltraining wil ik juist inzicht hebben in mijn trainingsgegevens hiervoor gebruik ik de Form Smart Zwembril 2!

"langzaam zwemmen is op de lange termijn vaak de snelste manier."

Marlene de Boer - Pro Triatleet

Tip 2: Kwaliteit boven kwantiteit

Natuurlijk is het belangrijk om ter voorbereiding op een race ook langere afstanden te oefenen. Toch ben ik van mening dat het beter is om kortere afstanden te zwemmen met telkens 5-15 seconden rust. Probeer bij elke afzet en bij het hervatten van het zwemmen te focussen op je techniek. Tijdens het zwemmen van langere afstanden kun je vermoeid raken, wat vaak ten koste gaat van je techniek. Door kort rust te nemen tussendoor zet je elke keer weer opnieuw je intenties.

Wanneer je net begint met zwemmen heeft het ook minder zin om hele lange afstanden te zwemmen. Ga liever een keer vaker zwemmen en houd je afstanden in het begin beperkt. Kwaliteit boven kwantiteit.

Tip 3: Train met focus

Belangrijk om te weten is waar je verbeterpunten liggen, zodat je weet waar je op moet focussen. Zwem bijvoorbeeld 100 meter en laat het vastleggen. Door dit te analyseren weet jij waar je verbeterpunten liggen.

Probeer tijdens het zwemmen of tijdens een zwemtraining maximaal op één of twee dingen tegelijk te focussen. Het is onmogelijk om overal tegelijk op te letten. De meeste triatleten die ik ken maken liever meters dan dat ze investeren in techniek oefeningen. Ik geloof echter dat je hier op lange termijn echt veel beter van gaat zwemmen. Opnieuw: Kwaliteit boven kwantiteit!

  • Wist je dat? Zwemmen een van de weinige sporten is die alle spiergroepen in het lichaam aanspreekt?

Tip 4: maak Gebruik van hulpmiddelen

Gebruik trainingsmateriaal om je te helpen met het aanleren van een goede techniek of het verbeteren van je spierkracht.

De volgende hulpmiddelen zitten eigenlijk standaard in mijn zwemtas:

  • Snorkel - door niet te hoeven denken aan je ademhaling kun je beter focussen op je techniek.
  • Paddels - door met paddels te trainen kan je zowel je kracht en techniek verbeteren.
  • Pull buoy - hierdoor zakken je benen niet en kan jij je volledig focussen op je armslag en techniek.
  • Zoomers - helpen met het aanleren van de techniek voor je benen, het trainen van je beenspieren en het geeft extra snelheid waardoor je waterpositie beter wordt.
  • Kickboard - tijdens het zwemmen in een triathlon wil je eigenlijk zo min mogelijk met je benen zwemmen. Intensief je benen gebruiken zorgt voor een hoge hartslag en veel energie verlies. Gebruik je benen met name voor een goede water positie. Met behulp van een plank kun je specifiek alleen je beenslag trainen.

''MEt de juiste training en een goede dosis doorzettingsvermogen kan iedereen een goede zwemmer worden.''

#FINDYOURBEST

Meer blog posts

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak een account aan en geniet van vele voordelen.