Added to cart!

Give customers more details.

View my cart (0)

Ontvang € 10 korting op je 1e bestelling | CODE: FINDYOURBEST | Bij besteding vanaf €75,-

Wat zijn de beste triathlon trainingen om sterker te worden ? - Triathlonworld

Wat zijn de beste triathlon trainingen om sterker te worden ?

, door Ronald, 4 min lezen


Er zijn verschillende soorten triathlon trainingen die je kunt doen om sterker te worden voor de triathlon.

Er zijn verschillende soorten triathlon trainingen die je kunt doen om sterker te worden voor de triathlon.

Hieronder vind je enkele van de beste trainingen:

Duurtrainingen: Duurtrainingen zijn trainingen waarbij je langere afstanden aflegt op een gematigd tempo. Door duurtrainingen te doen, vergroot je je uithoudingsvermogen en verbeter je je algemene fitness. Afhankelijk van je niveau en doelen, kun je duurtrainingen doen op de fiets, tijdens het hardlopen of zwemmen.

De beste duurtrainingen voor triatleten:

 • Lange afstandsritten op de fiets: Door lange afstanden af te leggen op de fiets vergroot je je uithoudingsvermogen en verbeter je je fietsconditie. Probeer regelmatig een lange afstandsrit te maken op een gematigd tempo om je uithoudingsvermogen te verbeteren. Bouw de afstand en het tempo geleidelijk op om blessures te voorkomen.
 • Lange duurlopen: Lange duurlopen zijn een geweldige manier om je uithoudingsvermogen en hardloopconditie te verbeteren. Probeer regelmatig een lange afstand te lopen op een gematigd tempo om je lichaam te laten wennen aan de belasting en om je uithoudingsvermogen te verbeteren.
 • Zwemmen op lange afstanden: Zwemmen is een zeer effectieve vorm van duurtraining, omdat het een lage impact heeft op je gewrichten. Probeer regelmatig lange afstanden te zwemmen om je uithoudingsvermogen te verbeteren en je zwemtechniek te verfijnen.
 • Progressieve duurtrainingen: Progressieve duurtrainingen zijn trainingen waarbij je geleidelijk de afstand of de intensiteit van de training verhoogt. Begin met een lage intensiteit en bouw dit geleidelijk op totdat je op het einde op een hogere intensiteit traint. Dit helpt om je uithoudingsvermogen te vergroten en je lichaam te wennen aan de belasting.

Intervaltrainingen: Intervaltrainingen zijn trainingen waarbij je afwisselt tussen korte periodes van hoge intensiteit en rustperiodes. Intervaltrainingen helpen je om sneller te worden, je lactaatdrempel te verhogen en je uithoudingsvermogen te verbeteren.

De beste intervaltrainingen voor triatleten:

 • Fartlektraining: Fartlektraining is een Zweeds woord dat "speels lopen" betekent en is een intervaltraining met onregelmatige intervallen. Dit betekent dat je regelmatig wisselt tussen hoge en lage intensiteit, bijvoorbeeld door te versnellen en vertragen tijdens je hardloopsessie.
 • Pyramide training: Bij deze intervaltraining bouw je geleidelijk de intensiteit op en af. Begin met een korte inspanning op hoge intensiteit, gevolgd door een korte rustperiode. Vervolgens doe je een inspanning op iets hogere intensiteit met een iets langere rustperiode, gevolgd door een langere inspanning op hoge intensiteit met een langere rustperiode. Daarna bouw je de intensiteit en de duur geleidelijk af.
 • Intervaltraining op de fiets: Bij deze training fiets je op hoge intensiteit gedurende korte periodes en neem je vervolgens een korte rustperiode. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je 30 seconden voluit sprint, gevolgd door 30 seconden rustig trappen, en dit herhaalt gedurende een bepaalde periode
 • Zwemintervaltraining: Bij deze training zwem je een bepaalde afstand op hoge intensiteit, gevolgd door een korte rustperiode. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je 100 meter sprint, gevolgd door 30 seconden rust, en dit herhaalt gedurende een bepaalde periode.

Het is belangrijk om te onthouden dat intervaltrainingen intensiever zijn dan duurtrainingen en meer stress op je lichaam leggen. Zorg ervoor dat je voldoende rust en hersteltijd neemt tussen je intervaltrainingen en pas ze niet te vaak toe in je trainingsschema. Vraag indien nodig advies aan een professionele coach om je te helpen bij het opstellen van een effectief intervaltrainingsprogramma.

Krachttraining: Krachttraining kan je helpen om je spierkracht en uithoudingsvermogen te verbeteren, waardoor je betere prestaties kunt leveren tijdens de triathlon. Focus je op oefeningen die specifiek gericht zijn op de spieren die je gebruikt tijdens de triathlon, zoals de beenspieren, de buikspieren en de armspieren.

De beste krachttrainingsoefeningen voor triatleten:

 • Squats: Squats zijn een geweldige oefening om je bilspieren, dijen en kernspieren te versterken. Het kan ook helpen bij het verbeteren van je loop- en fietstechniek.
 • Lunges: Lunges zijn een andere oefening om je bilspieren, dijen en kernspieren te versterken. Het kan ook helpen bij het verbeteren van je balans en stabiliteit.
 • Deadlifts: Deadlifts zijn een geweldige oefening om je hamstrings, bilspieren en onderrug te versterken. Het kan ook helpen bij het verbeteren van je houding en stabiliteit tijdens het fietsen en hardlopen.
 • Planken: Planken zijn een geweldige oefening om je kernspieren te versterken. Dit kan helpen bij het verbeteren van je balans en stabiliteit tijdens het zwemmen, fietsen en hardlopen.
 • Pull-ups: Pull-ups zijn een geweldige oefening om je bovenlichaam te versterken, inclusief je rug, armen en schouders. Dit kan helpen bij het verbeteren van je zwem- en fietstechniek.

Zwemtechniektraining: Zwemtechniektrainingen kunnen je helpen om efficiënter te zwemmen en minder energie te verspillen tijdens de triathlon. Werk aan je techniek en verbeter je zwemslag, ademhaling en keerpunten.

Combinatietrainingen: Combinatietrainingen zijn trainingen waarbij je meerdere sporten combineert in één trainingssessie. Bijvoorbeeld zwemmen en fietsen of hardlopen en fietsen. Combinatietrainingen helpen je om je lichaam te wennen aan de omschakeling tussen de verschillende sporten en om je uithoudingsvermogen en spierkracht te verbeteren.

Het is belangrijk om variatie aan te brengen in je trainingen en om te luisteren naar je lichaam om blessures te voorkomen. Een goede trainingsopbouw en voldoende rust en herstel zijn ook belangrijk om sterker te worden voor de triathlon.

Tags

Meer blog posts

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak een account aan en geniet van vele voordelen.