Winkelwagen0
Geen producten gevonden...

Inov-8 trailschoenen met grafeen. Wat is het voordeel ?

door Ronald de Graaf
30 September 2022

Als we je nou vertellen dat grafeen sterker is dan staal?

Trailschoenen met grafeen. Inov-8 heeft in samenwerking met de Universiteit van Manchester 18 maanden lang geëxperimenteerd om het speciale materiaal te verwerken in hun trailschoenen.

Wellicht denk je “Grafeen? Wat is dat? En wat moet ik ermee in mijn trailschoenen?”. In dit blog willen we je graag wat meer vertellen over de schoenen van Inov-8.

Inov-8 schoenen met Grafeen

GRAFEEN, STERKER DAN STAAL

Waarschijnlijk heb je nog nooit van het bestaan van grafeen gehoord. Niet zo gek, want het is nog niet zo lang geleden dat grafeen voor het eerst geproduceerd werd. Grafeen is gemaakt van een zeer dunne laag koolstofatomen. Als je het onder een microscoop zou leggen, zou het eruit zien als een soort kippengaas. Het zijn allemaal zeshoekige vormen van atomen die aan elkaar vast zitten. Laat je niet voor de gek houden door het flinterdunne en transparante uiterlijk van grafeen. Grafeen is namelijk 200 keer sterker dan staal.

Grafeen is zeer flexibel en kun je het buigen zonder dat het breekt. Het is bestand tegen zware trillingen en een zeer goede geleider. Deze eigenschappen maken grafeen een zeer veelzijdig materiaal. De reden dat het nog niet veel in dagelijkse gebruiksvoorwerpen gebruikt wordt, is dat het veel tijd kost om grafeen te produceren waardoor het ook een vrij kostbaar materiaal is.

Tot nu toe werd het materiaal vooral in auto's, elektronica en vliegtuigen gebruikt. Ook in de medische wereld is men enthousiast, omdat grafeen niet giftig is en biologisch kan worden afgebroken.

Inov-8 zag de kans om dit unieke materiaal te verwerken in haar all terrain schoenen. Dit resulteerde in de nieuwe Inov-8 Mudclaw G 260 en de Inov-8 Terra Ultra G 260. In samenwerking met een team van experts van de Universiteit van Manchester heeft Inov-8 dit materiaal verwerkt in haar slijtzolen.

Trail lopers moesten tot nu toe altijd kiezen; of een slijtzool van zachter rubber (sticky rubber) met zeer veel grip maar die snel slijt, of een slijtzool van hard rubber die lang mee gaat maar wel een stuk minder grip geeft. Met de toevoeging van grafeen aan het zachtere rubber met zeer veel grip hoeven trail lopers niet meer te kiezen. Hierdoor bieden de trailschoenen de beste grip en demping en gaan ze lang mee dankzij de versterking door het grafeen.

“Get a grip.”

Het gebruik van grafeen maakt de Inov-8 schoenen 50% sterker, 50% flexibeler en 50% duurzamer dan de gemiddelde trailschoenen. Grip, daar gaat het om bij het lopen van trails. Deze nieuwe ontwikkeling laat je de meest uitdagende en technische trails lopen zonder je zorgen hoeven te maken of je wel genoeg grip hebt.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »