Added to cart!

Give customers more details.

View my cart (0)

Ontvang € 10 korting op je 1e bestelling | CODE: FINDYOURBEST | Bij besteding vanaf €75,-

2cf39613-6d38-4a31-9530-9a6219fc585a

Racen richting IRONMAN Cozumel : Marlene de Boer wordt vierde bij Challenge Vieux Boucau

, door Johan Boef, 6 min lezen


Na een sterk seizoen, besloot triatlete Marlene de Boer een full-distance triatlon in Mexico te racen. Voorafgaand nam ze deel aan Challenge Vieux Boucau in Frankrijk. Ondanks een tegenvallend zwemonderdeel, maakte ze veel goed tijdens het fietsen en lopen, eindigend op een vierde plaats. Marlene's mentale kracht was opmerkelijk dit seizoen en ze is tevreden met haar prestaties.

Na de winst bij IRONMAN 70.3 Cork en een voortreffelijke race bij Challenge Almere, had Marlene de Boer haar doelstellingen voor haar eerste profseizoen ruimschoots gehaald. Een punt achter het seizoen zetten deed ze niet, want ze voelde zich nog buitengewoon goed. Op weg naar haar laatste full-distance triatlon van dit seizoen in Mexico, werkte ze in Zuid-Frankrijk nog eventjes een halve triathlon af. 

Foto: (c) Jules Claudel

"Een vriendin van mij schreef zich in voor de Ironman van Cozumel in Mexico en toen heb ik besloten dat ook te proberen", vertelt Marlene over de laatste grote wedstrijd van het seizoen die haar wacht. "Het is een vrij vlakke, niet technische race, dus dat ligt me wel. Het is gewoon heel erg leuk om dit seizoen nog een keer te proberen alles eruit te halen." Om na een lang seizoen ook in Mexico weer goed aan de start te staan, maakte ze samen met coach Yvonne van Vlerken, een plan: op trainingsstage in Girona en dan die periode afsluiten met een race. "Dat werd Challenge Vieux Boucau in Frankrijk."

Voluit racen, niet met de handrem erop 

Het was de eerste keer dat deze race georganiseerd werd, maar ondanks de lastig te bereiken locatie aan de Golf van Biskaje, een goede 200 kilometer onder Bordeaux, stond er een sterk deelnemersveld aan de start. "Dat was wel even schrikken, maar eigenlijk was het ook wel weer een hele leuke kans", zo blikt ze terug. Na een intensieve trainingsstage, met slechts een korte tapering, van een paar dagen zou het wel eens lastig kunnen worden. Want ook al  was het 'maar' een race ter voorbereiding op de full distance in Mexico, inhouden is er voor Marlene er niet bij. "Ik vind het lastig, want als ik race wil ik gewoon voluit racen. Met de handrem erop bestaat niet voor mij."

Inhaalrace na slechte zwem 

Het werd een race onder pittige omstandigheden met veel regen, harde wind en koud zwemwater, die veel van Marlene’s mentale weerbaarheid vroeg. Zeker toen het zwemonderdeel tegenviel. "Die zwem ben ik niet trots op, ik miste de groep, zat er net niet bij. Maar op de fiets kom ik nog wel een aantal meiden inhalen en dan ben je op een gegeven moment niet ver verwijderd van de kop. Maar je fietst ook een beetje in niemandsland. En als het dan heel hard regent en koud is dan denk je wel een paar keer: nu mag het wel klaar zijn. Maar ik ben heel trots dat ik, ondanks die gedachte af en toe, gewoon doorzette en ben blijven pushen. Ik heb uiteindelijk een hele sterke halve marathon gelopen.

Marlenen de Boer richting Ironman Cozumel

Fotos (c) : Come Bonnet

Mentaal heel sterk 

Het is misschien wel een rode draad in dit seizoen, dat Marlene een beroep moet doen op haar mentale weerbaarheid, maar zichzelf dan toch telkens weer weten te verbazen. "Het lijkt er op dat ik 1 uur 20 minuten heb gelopen, dat is gewoon goed. Ik denk dat ik als zevende of achtste van de fiets af kwam. Ik heb nog vier meiden ingehaald en kon dus naar de vierde plek lopen. Dit gaf veel motivatie. Als ik de een inhaalde, dan zag ik verderop alweer de volgende dame lopen. Alleen het podium, die dames heb ik nooit gezien. Dus ik denk wel dat dit het hoogst haalbare was. .

"Ik geniet, dat is denk ik wel de grootste conclusie, dat ik het gewoon heel erg leuk vind’, besluit ze. "Ik had weer een kans om te racen en heb het ook weer goed gedaan. En dat dus het rijtje goede uitslagen weer langer wordt", lacht ze. "En natuurlijk wil je altijd meer, maar ik denk dat ik overall gewoon heel tevreden ben."

Tips van Marlene om de winter te gebruiken om in het voorjaar weer goed van start te gaan:

  • Zet voorafgaand aan de winterstop een aantal dingen op papier: leerpunten waarvan je denkt dat je die in de winter kan verbeteren. Je hebt namelijk een langere periode om daar aan te werken. Bij mij ligt in de winter de focus op sterker worden en probeer ik structureel te werken aan core-stability en kracht
  • Je hebt een langere periode de tijd om je op je zwemtechniek te focussen. Dus zoek een zwemcoach, sluit je aan bij een zwemvereniging of een groep waar je met snellere mensen zwemt en zoek iemand die je kan helpen met zwemtechniek.
  • Voor het zwemmen is mobiliteit heel belangrijk, dus werk daaraan. Probeer voor jezelf een korte routine te ontwikkelen, waarbij je twee tot drie keer per week een kwartier lang mobiliteitsoefeningen doet. Focus je op het verbeteren van je beweeglijkheid in je bovenrug, nek en schouders.
  • Maak filmpjes, met name voor het zwemmen, zodat je je op techniek kunt focussen
  • Werk aan je houding op de fiets. De winterperiode is een hele mooie periode is om eraan te werken om meer ergonomisch op de fiets te zitten.
  • Binnen fietsen maak ik voor mezelf ook leuk. Afgelopen winter heb ik op Zwift alle routes afgevinkt. En ja, zet lekker een muziekje op
  • Maak het hardlopen leuk door het te combineren met lokale hardloopraces
  • Wat hardlopen in de winter behapbaar maakt, is goede kleding. Een hoofdband, handschoenen en doe een goed jack aan. En zorg dat je zichtbaar bent. Ik heb altijd een goede hardlooplamp om en reflectoren in mijn kleding. TIP: TriathlonWorld verkoopt nu mooie reflecterende sokken van Incylence!
  • Trek je niet te veel aan van het weer. Ik denk dat je, met een goed fietspak en een goed hardlooppak, best lekker naar buiten kunt

Haar eerdere blogs lees je hier: 

MARLENE DE BOER WORDT VICE-EUROPEES KAMPIOEN LANGE AFSTAND IN ALMERE EN WIL MEER: ‘DIT IS NIET HET EINDPUNT’

EERSTE PROFZEGE MARLENE DE BOER IN CORK ‘DIT GEEFT HEEL VEEL VERTROUWEN

LEERMOMENTEN ALS LEGOSTENEN VOOR DE OPBOUW: EK IRONMAN IN FRANKFURT MAAKT MARLENE DE BOER COMPLETER

MARLENE DE BOER DICHT BIJ WINST IN TRIATHLON VAN NIEUWKOOP NA INDRUKWEKKENDE INHAALRACE 

EERSTEJAARS TRIATHLONPRO MARLENE DE BOER’S LEERZAME ERVARINGEN, AMBITIES EN LESSEN 

TRIATHLONWORLD START SAMENWERKING MET PROFESSIONEEL TRIATLEET MARLENE DE BOER 

LEERMOMENTEN ALS LEGOSTENEN VOOR DE OPBOUW: EK IRONMAN IN FRANKFURT MAAKT MARLENE DE BOER COMPLETER

Tags

Meer blog posts

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak een account aan en geniet van vele voordelen.