Snellere wissels tijdens je triathlon en geen verlies van vermogen tijdens het fietsen ?
, door Ronald de Graaf, 7 min lezen
, door Ronald de Graaf, 7 min lezen
Over sommige producten worden we bij TriathlonWorld extra enthousiast. Maak kennis met de nieuwe Cadomotus triathlon fietsschoenen.
Een triathlonschoen die je bij je wissels moeiteloos aan- en uittrekt, die een optimale krachtoverbrenging levert en die je ook nog eens beter laat lopen: Cadomotus ontwikkelde in een intensief samenspel tussen topatleten, wetenschappers en ontwikkelaars een ronduit baanbrekende fietsschoen. Toptriatleten Donald Hillebregt, Simon den Braber en Victor Groené werkten ruim een jaar lang mee aan de ontwikkeling en willen inmiddels niets anders.
“Ik denk zeker dat het een van de beste schoenen op de markt gaat zijn, ik zou niet zonder willen racen”, zegt Nederlands kampioen triathlon en worldcup-atleet Donald Hillebregt vol overtuiging. “Op dit moment zie ik geen nadelen, alleen maar voordelen. De manier waarop je snel in de schoen zit plus de stijfheid, dat is op dit moment echt niet te krijgen, daarin is ie echt wel revolutionair denk ik.” Hij is er heilig van overtuigd dat de triathlonschoenen die Cadomotus op de markt brengt het speelveld gaat veranderen. En dat is misschien wel hoog tijd.
“Eigenlijk zijn alle triathlonschoenen gebaseerd op fietsschoenen”, vertelt fysiotherapeut en klinisch epidemioloog Sijmen Hacquebord over de huidige stand van zaken in de triathlonsport. Een dikke carbonzool, veel gedoe met aan- en uittrekken en een positie van de voet die het lopen niet positief beïnvloedt: het zijn allemaal punten waar flinke winst te behalen valt voor de serieuze triatleet en reden voor Cadomotus om de nieuwe schoen te ontwikkelen. “Een wielrenner hoeft daarna niet meer hard te lopen, dus het is een logische gedachte dat je daarmee het nodige zou kunnen winnen”, zegt Hacquebord, die van het begin af aan bij de ontwikkeling betrokken is geweest.
Waarom Cadomotus?
In de schaats- en skeelerwereld is Cadomotus al 25 jaar toonaangevend waar het gaat om innovatie op topniveau. Zo boekten verschillende topschaatsers en -inliners grote internationale successen met ons materiaal. Het is de periode waarin beide sporten een enorme sprong voorwaarts maakten: de transitie van een relatief slappe leren schoen naar de huidige stijve schoenen met carbon-kuipzool is er daar een van. Cadomotus heeft in die ontwikkeling altijd voorop gelopen en is daardoor ongekend ervaren in ontwerp en productie waar het gaat om efficiente krachtoverbrenging.
De carbon kuipzool die Cadomotus ontwikkeld en door de jaren heen heeft verbeterd, maakt de schoen aanzienlijk stijver, waardoor de krachtoverbrenging optimaal is. De enorme know how die Cadomotus in samenwerking met gerenommeerde custom-schoenmakers heeft verzameld in de schaats- en skeelersport, zetten we nu in voor de triathlonsport: de carbon fietsschoen is daarvan het eerste spraakmakende resultaat.
Om tot een zo optimaal mogelijke schoen te komen, is Cadomotus van meet af aan zeer nauw gaan samenwerken met Hillebregt, Den Braber en Groené. Atleten, die weten wat ze nodig hebben en kunnen aangeven wat wel en niet goed gaat in de ontwikkeling. Het werd een constant spel van testen, terugkoppelen en weer testen. “De wedstrijdschoenen die ik hiervoor had waren of te slap, maar kwam ik er snel in, of ze waren heel erg stevig en dus hele goeie fietsschoenen, maar kwam ik er niet in. Daardoor was het telkens een afweging tussen twee uitersten waardoor je nooit een optimale fietsschoen had”, vertelt Hillebregt over zijn startpunt in het hele traject. “Ik had echt een fietsschoen nodig waar je ook snel in kunt komen, waardoor je het beste van beide werelden hebt. Zo is het balletje gaan rollen. Dat was voor mij de kans om een goeie triathlon-schoen te ontwikkelen: een goeie fietsschoen waar ik ook nog snel in kom.”
Het is precies het punt waar Victor Groené ook mee aan de slag wilde toen hij besloot mee te werken aan de ontwikkeling. “Hiervoor had ik een carbon-composiet-schoen. Daar zit wel carbon in, maar het is minder stijf. Ik heb er in die korte wedstrijden zeker voordeel van dat ik ze snel kan aantrekken. Mijn andere schoenen moest ik echt vast doen met klitteband om goed in de schoen te zitten en te kunnen trekken aan m’n pedalen. Bij deze schoen zit de kuip zo vast om je voet, dan duw je je voet erin en hoef je hem niet per se vast te doen om te kunnen trekken aan je schoen. Ik verlies geen vermogen als m’n schoen niet vast zit. Dus als een wedstrijd echt heel kort is, dan heb je soms niet eens tijd om je schoen vast te doen. Maar dat is dan ook niet nodig. Het is een stuk stijver en lichter dan de meeste triathlonschoenen. Met name omdat het stijver is, verlies je minder vermogen dat je levert op je pedaal, dat omgezet wordt in wielomwentelingen en dus in snelheid. Je wil het liefst 100 procent rendement hebben van wat je levert, wat overgebracht wordt. En een stijve zool in de schoen helpt daar erg bij. Ik heb nog nooit iets beters gezien dan dit.”
De schoenen zijn uit één stuk opgebouwd en worden verwarmd in de oven om ze deels naar de voet te laten vormen. Het is voor Simon den Braber geen onbekend procédé, in het schaatsen is het al jaren gemeengoed. “Ik heb zelf ook geschaatst en dan wordt de schoen helemaal naar je voet gevormd.” De schoen van Cadomotus wordt niet zo volledig vervormd als een schaatsschoen, legt hij uit, maar zoveel steun als je krijgt in een schaatsschoen is ook niet nodig. “Toen ik er voor het eerst mee reed, was het gelijk al anders dan de standaard schoen”, vertelt hij. “Hij was erg licht, de zool is best dun en ik had het gevoel dat de kracht gelijk in je pedaal gaat zitten, dat het gelijk overkomt. Zeker als ik met korte sprintjes eerst mijn andere schoenen aan had en ik daarna de schoenen van Cadomotus aandeed en dan weer een sprintje trok, dan voelde ik een soort directheid daarbij.” Ook is hij erg tevreden over het gemak waarmee hij de schoen bij het wisselen kan aantrekken. “Dat je je benen niet te lang stil moet houden om je schoen vast te doen. Dat moet in een ruk aangaan, je moet niet lang lopen kloten. Dat zijn allemaal seconden die je verliest en die zijn kostbaar na het zwemmen.”
Voor Hacquebord is het vooral de vraag in welke mate je het lopen positief kunt beïnvloeden door de fietsschoen. Door een stijve schoen te maken die je helpt je kuit te ontlasten waardoor je meer vanuit je heup en bovenbenen fietst en je de kuit als het ware kunt sparen voor het lopen. Een fietsschoen kortom, die de vermoeidheid langer uitstelt met een mogelijk beter resultaat tot gevolg. “We hebben dit geprobeerd met de triatleten. Eén van de atleten had een hele duidelijke vooruitgang. Ze eerst met hun reguliere schoenen een pittige interval. Daarna moesten ze een sprong- en sprinttest doen. Vervolgens fietsen ze met de Cadomotus-schoenen en deden ze diezelfde sprong- en sprinttesten weer. Eén atleet had een duidelijk verschil, bij de anderen was wel een soort trend te zien, maar niet zo duidelijk”, legt hij uit. Verdere tests moeten uitwijzen in welke mate hier winst geboekt kan worden, maar Hacquebord is optimistisch. “Het is zo logisch en relatief vernieuwend.”
[SPLIT]
blog-products-chronos