Added to cart!

Give customers more details.

View my cart (0)

Ontvang € 10 korting op je 1e bestelling | CODE: FINDYOURBEST | Bij besteding vanaf €75,-

2317197c-a55e-4c89-8dda-80de595c50bd

Sportvoeding voor tijdens en na je triathlon ?

, door Ronald, 4 min lezen


Sportvoeding is belangrijk tijdens een triathlon om de energie- en vochtbehoeften van het lichaam aan te vullen. Er zijn verschillende soorten sportvoeding die triatleten tijdens de race kunnen gebruiken.

Sportvoeding is belangrijk tijdens een triathlon om de energie- en vochtbehoeften van het lichaam aan te vullen.

Er zijn verschillende soorten sportvoeding die triatleten tijdens de race kunnen gebruiken, waaronder:

 1. Energie gels: Zoals eerder vermeld zijn energie gels een populaire bron van snelle energie en bevatten koolhydraten en elektrolyten.

 2. Sportdranken: Sportdranken bevatten koolhydraten en elektrolyten die helpen bij het vervangen van vocht en energie tijdens de race.

 3. Repen: Afhankelijk van de lengte van de triathlon kan vast voedsel zoals energierepen een goede bron van voedingsstoffen zijn.

 4. Zouttabletten: Tijdens de race kan het verliezen van zout leiden tot spierkrampen en uitputting. Zouttabletten kunnen helpen bij het aanvullen van de natrium- en elektrolytenbalans van het lichaam.

Het is belangrijk om te experimenteren met sportvoeding tijdens de training om te zien welke soorten en hoeveelheden het beste werken voor jouw lichaam. Overmatig gebruik van sportvoeding kan leiden tot spijsverteringsproblemen, dus het is belangrijk om de aanbevolen doseringen te volgen. Het is ook belangrijk om voldoende water en elektrolyten te drinken om uitdroging te voorkomen.

Houd er rekening mee dat sportvoeding tijdens de race moet worden gebruikt als aanvulling op een gezond dieet en niet als vervanging ervan. Eet en drink alleen wat je weet dat goed voor je lichaam werkt en zorg voor een goede balans tussen voeding, hydratatie en prestaties.

Tijdens een triathlon is het belangrijk om voldoende vocht en elektrolyten binnen te krijgen om uitdroging en spierkrampen te voorkomen.

Sportdranken kunnen hierbij helpen omdat ze koolhydraten en elektrolyten bevatten die het lichaam snel kunnen aanvullen en helpen om de energievoorraad van het lichaam aan te vullen en te behouden. Hieronder staan enkele voorbeelden van sportdranken die je tijdens een triathlon kunt drinken:

 1. Isotone sportdranken: Isotone sportdranken bevatten meestal tussen de 4-8% koolhydraten en elektrolyten in dezelfde verhouding als in het lichaam. Ze kunnen snel door het lichaam worden opgenomen en helpen om de energie- en vochtbalans van het lichaam te behouden.

 2. Hypertone sportdranken: Hypertone sportdranken bevatten meer dan 8% koolhydraten en minder elektrolyten dan het lichaam. Ze zijn minder effectief dan isotone sportdranken omdat ze langzamer door het lichaam worden opgenomen, maar ze kunnen nuttig zijn tijdens de race als je extra energie nodig hebt.

 3. Hypotone sportdranken: Hypotone sportdranken bevatten minder dan 4% koolhydraten en meer elektrolyten dan het lichaam. Ze kunnen snel door het lichaam worden opgenomen en helpen om de elektrolytenbalans van het lichaam te behouden. Ze zijn echter minder effectief dan isotone sportdranken bij het aanvullen van de energievoorraad van het lichaam.

Het is belangrijk om te experimenteren met verschillende soorten sportdranken tijdens de training om te zien welke het beste werken voor jouw lichaam. Kies een sportdrank die je lekker vindt en die goed wordt verdragen door je maag en darmen. Drink regelmatig kleine hoeveelheden sportdrank tijdens de race en combineer dit met water om uitdroging te voorkomen.

Na een triathlon is het belangrijk om je lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen om te herstellen en te rehydrateren. Hier zijn enkele suggesties voor hersteldrankjes:

 1. Chocolate milk: Chocolademelk is een uitstekende hersteldrank vanwege de combinatie van koolhydraten en eiwitten. Het helpt om glycogeen opnieuw op te bouwen en spieren te herstellen

 2. Kokoswater: Kokoswater is rijk aan elektrolyten en hydrateert het lichaam goed na een intensieve inspanning zoals een triathlon.

 3. Eiwitshakes: Eiwitshakes zijn een goede bron van eiwitten die nodig zijn voor spierherstel na de inspanning van de triathlon.

 4. Groene smoothies: Groene smoothies zijn rijk aan antioxidanten en voedingsstoffen die het lichaam helpen herstellen na een intensieve training.

Het is belangrijk om te onthouden dat het lichaam na een triathlon ook voldoende water nodig heeft om te rehydrateren. Drink daarom altijd voldoende water, naast de bovengenoemde drankjes, om uitdroging te voorkomen.

Wat eet je de avond voor je triathlon ?

De avond voor een triathlon is het belangrijk om te zorgen voor voldoende energie en de glycogeenvoorraden in je lichaam te maximaliseren. Hier zijn enkele tips voor wat je het beste kunt eten de avond voor je triathlon:
 1. Koolhydraten: Koolhydraten zijn de belangrijkste bron van energie voor het lichaam en zijn daarom belangrijk om te eten de avond voor je triathlon. Kies bijvoorbeeld voor pasta, rijst, aardappelen, brood of quinoa.

 2. Proteïnen: Proteïnen zijn belangrijk voor spierherstel en -behoud. Eet bijvoorbeeld kip, vis, mager vlees, eieren of tofu.

 3. Groenten: Groenten bevatten belangrijke vitamines en mineralen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Kies bijvoorbeeld voor broccoli, bloemkool, wortelen, paprika's, spinazie of sla.

 4. Vermijd zware maaltijden: Vermijd zware, vette en moeilijk verteerbare maaltijden die je spijsvertering kunnen vertragen en je een opgeblazen gevoel kunnen geven.

 5. Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water en vermijd alcohol en cafeïne, omdat deze uitdroging kunnen veroorzaken.

Een voorbeeld van een goede maaltijd de avond voor een triathlon kan zijn: een portie volkoren pasta met tomatensaus en gegrilde kip, met daarbij gestoomde groenten en een salade. Vergeet niet om ruim van tevoren te eten, zodat je maaltijd goed kan verteren voordat je gaat slapen.

[SPLIT]

blog-products-triathlonvoeding

Tags

Meer blog posts

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak een account aan en geniet van vele voordelen.