Added to cart!

Give customers more details.

View my cart (0)
WhatsApp Image 2021-09-05 at 16.05.11 (1)

Testing: Stryd Powermeter | Door Sander d'Hont

, door Sander d' Hont, 4 min lezen


Hardlopen op vermogen? Draagt de Stryd powermeter bij aan je trainingsresultaten? Sander d'Hont testte het uit.

Hardlopen op vermogen? Dat is voor velen nog onbekend terrein. Bij het fietsen zijn we dat al wel gewend; als je daar met medefietsers over prestaties praat, vliegen de wattages je om de oren. Draagt de Stryd powermeter bij aan je trainingsresultaten? TriathlonWorld Teamer Sander d'Hont testte het uit. 

Bij het hardlopen gaat het vaak over tempo of hartslagzone. Dat zijn dan ook de twee factoren die ik gebruikte voor trainingen: duurlopen zijn vaak op hartslagzone en intervals gebeuren op basis van tempo. Ik was daarom erg benieuwd naar het trainen op vermogen. De Stryd footpod is daar de uitkomst voor. 

Hoe werkt het?
De footpod wordt geleverd met twee beugeltjes, die je onder je veters kan plaatsen. De footpod klikt er vervolgens bovenop, waarmee hij aan de schoen geklemd wordt. Naast de beugeltjes en de footpod, wordt er een lader meegeleverd. 

Met de footpod bevestigd op één van de hardloopschoenen, wordt het vermogen gemeten. De footpod meet trouwens veel meer dan alleen het vermogen. Zo gebruikt het accelerometers om afstand en snelheid te meten en heeft het sensors voor de luchtvochtigheid, temperatuur en wind. Al deze factoren worden meegenomen in de berekening van het vermogen. 

Trainen met Stryd.
Als ik kijk naar mijn duurlopen, dan zie je vaak in het begin dat ik harder moet lopen dan het duurlooptempo, om de hartslag naar de juiste zone te krijgen. Dan loop ik de eerste paar km eigenlijk een te hoge intensiteit. De hartslag reageert traag. Het vermogen is echter veel directer. Zo zie je in de tabel dat de hartslag (Grijs) pas na een kleine 10min op de juiste hoogte komt, terwijl het vermogen (oranje) direct op niveau is. Ook zie je dat de hartslag iets omhoog gaat over de helft, dit was het gevolg van tegenwind. Als gevolg van de hogere hartslag, remde ik iets af. Dit zie je dan weer terug in het vermogen (oranje); dit ging iets naar beneden. 

Ook tijdens intervallen is het verschil tussen vermogen en hartslag duidelijk te zien. In de foto hieronder zie je dat het vermogen (grijs) bijna rechthoekige blokjes zijn tijdens de verschillende intervallen. De hartslag reageert traag; dit zijn meer piekjes in plaats van blokjes. Daardoor is intervallen op hartslag in mijn ogen onmogelijk, zeker bij korte intervallen. Doordat het vermogen zo direct reageert, zou je daarop dus wel kunnen trainen. Ook omdat de Stryd vermogensmeter rekening houdt met zoveel externe factoren, train je nooit meer te hard of te zacht. 

Zelf loop ik met de Garmin Forerunner 235 als horloge. Dit horloge meet niet standaard vermogen, maar dat was geen probleem. In de Connect IQ Store kan je de "Stryd Zones" downloaden. Na synchronisatie met je horloge kan je vervolgens bij de input voor de gegevensschermen kiezen voor het vermogen van de Stryd footpod. 

De data van een training kan je inlezen via (in mijn geval) Garmin Connect. Ook is er de Stryd App. Daar kan je geheel gratis data verkrijgen. Zo wordt het critical power automatisch berekend en aangepast na iedere training. Verder zie je data als de pasfrequentie, grondcontacttijd, verticale verplaatsing en de intensiteit van een training (zie foto hieronder van een intervaltraining). Persoonlijk vond ik die data echt van toegevoegde waarde. Dit geeft een goed beeld of je technisch goed loopt en of je techniek bijvoorbeeld na verloop van tijd verbetert. 

Voor meer data en meer functies kan je een membership aanschaffen in de Stryd App. Maar zoals ik zei, ik had zelf meer dan genoeg aan de beschikbare gratis functies. 

Is de Stryd van toegevoegde waarde?
Jazeker! Het is wel zo dat je niet van het ene op het andere moment kunt gaan trainen op vermogen. Ik merkte dat ik eerst meerdere loopjes moest doen om data te genereren. Pas dan krijg je inzicht in de verschillende intensiteiten in vergelijking met verschillende vermogens zones. Dit zie je overigens ook terug in de Stryd App; het critical power wordt pas na een aantal weken training bepaald.  Als ik kijk naar de afgelopen maand van trainingen met de Stryd, zie ik absoluut de toegevoegde waarde van hardlopen met een vermogensmeter. Vooral de directe reactie t.o.v. hartslag en het rekening houden met verschillende externe factoren vind ik een grote plus. Je weet dat je daardoor op de gewenste intensiteit traint. 

Sportieve groetjes,

Sander

Tags

Meer blog posts

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak een account aan en geniet van vele voordelen.