Winkelwagen0
Geen producten gevonden...

Testing: Stryd Powermeter | Door Nick Jacobsen

door Nick Jacobsen
6 September 2021

De afgelopen jaren zien we een grote opmars in het gebruik van powermeters bij het wielrennen. Het analyseren en optimaliseren van trainingsresultaten is een must voor iedere serieuze triatleet. Het gebruik van een powermeter tijdens het hardlopen leek nog een beetje achter te blijven, maar met de Stryd powermeter lijkt hier verandering in te komen.

Maar is de Stryd powermeter echt zo goed? En draagt het bij aan je trainingsresultaten? TriathlonWorld Teamer Nick Jacobsen nam de proef op de som en deelt zijn bevindingen in ons nieuwe blog. Loop jij binnenkort ook met een Stryd powermeter?

Stryd, the Good and the bad

Een paar weken terug kreeg ik een berichtje van TriathlonWorld of ik geïnteresseerd was om de Stryd hardloopsensor te testen. Gezien het feit dat de Stryd hardloopsensor al een langere tijd op mijn wensenlijstje stond, nam ik het aanbod graag aan en ging ik er direct mee aan de slag!

Testen, testen en testen…
Stryd, wat kan je er mee? Om specifiek te zijn... hardlopen op wattage. Sensor op de schoen, koppelen aan de app en horloge en gaan! Ik ben niet iemand die eerst de boekjes door gaat nemen, maar ik ga gelijk op pad om wat data te verzamelen. Na het eerste loopje verken ik de app en de mogelijkheden.

De app heeft verschillende opties zoals wattage treshold, een activiteitenlijst, activiteiten samenvatting, evenementen kalender en een mogelijkheid om zelf trainingen te maken of te volgen. Gezien mijn schema’s en doelen zal ik niet alle functies gebruiken, maar dit zal voor iedereen verschillend zijn.

Hardlopen op vermogen. Hoe gaat dat en wat houdt het in? De eerste testloopjes vergelijk ik met name de data die ik al weet (pace) en de bijhorende wattage. Out of the box, moet stryd jouw wattage leren kennen. Door verschillende loopjes (lang, kort, hard, zacht, etc) leert je Stryd jouw wattages en zones kennen. Het is even wennen en je bent een paar loopjes verder voor de data je wat meer gaat zeggen. Persoonlijk denk ik dat ik meer tijd nodig heb om Stryd te optimaliseren (natuurlijk afhankelijk van hoeveel je loopt). Naast wattage, kan je Stryd ook inzetten om je pace en afstand te laten berekenen ipv via gps. Dit is met name met veel bewolking of in een bosrijke omgeving veel nauwkeuriger dan gps.

Na een aantal loopjes heb ik door hoe Stryd reageert en is het tijd om de verschillende trainingen van pace om te zetten naar wattage. Eén van de terugkerende trainingen is “hill reps”; een training bij uitstek geschikt om wattage te testen. Waar ik mezelf nog wel eens gek laat maken om een bepaalde pace vast te houden, of om wat harder te pushen tegen de wind in heb ik met wattage hier minder last van. Vooraf heb ik mijn horloge op 1 gegevensveld gezet en tijdens de training heb ik me gehouden aan de vooraf berekende wattages. In mijn trainingsresultaten kan ik vervolgens terugzien dat verschillende variabelen zoals wind minder impact hebben op de kwaliteit van mijn training.

Door deze bevindingen om te zetten naar een wedstrijd - want ja dat is toch wel waar het mij uiteindelijk om gaat - ben ik nu in staat om ongeacht het parcours een steady wattage te gaan lopen zonder mij gek te laten maken door heuvels, wind of andere variabelen waar ik geen invloed op heb. Al een aantal jaar onmisbaar op de fiets en binnenkort dus ook met lopen.

Puntjes van aandacht bij de aanschaf
Naast alle positieve punten zijn er ook punten die iets meer aandacht vragen. Ik hou er wel van om dingen uit te pluizen, de gegevens en de details, maar dat zal niet voor iedereen gelden.

Instellen van zones
Houd er rekening mee dat de data berekening in de app niet direct ready-to-go is. Er zijn zeker een aantal loopjes nodig voordat Stryd een goeie berekening kan maken van de wattages / zones. Er is ook een mogelijkheid om dit handmatig in te voeren, maar dat vergt iets meer kennis en know-how.

Dure aanschaf en betaalde functies in de app
Met een verkoopprijs van €229,-, is Stryd niet voor iedereen weggelegd. Uiteraard verschilt dit per persoon of de aanschafprijs het waard is. Maar 1 ding is zeker, degenen die een Stryd aanschaffen willen hun looptrainingen en race planning verbeteren en zijn er op gebrand om het maximale uit Stryd te halen. 

Naast de wat dure aanschaf heeft de app ook betaalde functies. Persoonlijk vind ik dit jammer. Nu zijn die specifieke functies niet nodig om Stryd te gebruiken en heb ik die functies niet nodig in mijn trainingen, maar toch… ik zou het wel leuk vinden als ik ze kan gebruiken of inzien.

Neem ik alles in overweging dan krijgt stryd een 4 op de schaal van 5. Het is een mooi en goed product en ik ben van mening dat het een goede aanvulling is om je trainingen en races te verbeteren. Waarom geen 5 punten? Dat zit hem in de aanschafkosten en de betaalde features. Concessie in 1 van de 2 zou het aantrekkelijker maken voor een groter publiek. Een klein voordeeltje. Je ontvangt nu 6 maanden gratis proefabonnement bij aanschaf van een Stryd. Dan kun je het in ieder geval uitproberen.

Groet,

Nick

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »