7 producten

Patrick Dekkers

2021: Crossduathlon aan de horizon

Op mijn twaalfde stapte ik voor het eerst op een mountainbike. Sindsdien ben ik er eigenlijk ook nooit meer vanaf gestapt. Mijn hele jeugd fietste ik bij de Whoopers in Berlicum en reed mijn vader me naar ontelbare wedstrijden door de hele Benelux. Tot en met 2016 reed ik wedstrijden op de MTB. In 2015 en 2016 werd ik derde op het Nederlands kampioenschap mountainbike. Op de MTB de natuur in, daar word ik na achttien jaar op de fiets nog steeds blij van. Ook het agressieve rijden en sturen in de bossen is elke keer weer anders en blijft leuk, maar toch zocht ik naar nieuwe uitdagingen. 


In 2017 ben ik begonnen met hardlopen en langzaamaan overgestapt op duathlon en triathlon. Vooral het lopen vind ik erg leuk, die vrijheid! En ik mag dan van huis uit wel fietsenmaker zijn, maar vind het toch wel fijn dat je bij het hardlopen geen last hebt van panne aan je fiets. Je traint makkelijk, met alleen hardloopschoenen kom je al een heel eind. Voor zwemmen moet ik soms net iets meer zin maken. Maar ik ga een uitdaging niet uit de weg!


En wat krijg je als je lopen en fietsen op de MTB combineert? Juist: cross! In 2018 stond ik als een van de twee gekwalificeerde Nederlanders aan de start op het Europees kampioenschap cross duathlon op Ibiza. Dit was een van de mooist ervaringen uit mijn sportcarrière. Een half jaar later kwalificeerde ik me voor het WK cross in Pontevedra. Helaas brak ik zes weken voor de start met een misstap tijdens het hardlopen mijn voet.


Sport is mooi, maar sport is ook incasseren en leren. Dat vind ik mooi en blijft mij uitdagen. In 2019 startte ik als professional bij Xterra Ameland. De cross blijkt voor mij een perfect domein. Ik geef nog altijd regelmatig clinics op de MTB, voor bijvoorbeeld American Eagle: Hoe kan je het beste sturen, afdalen en draaien op verschillende ondergronden in het bos? Wat is de beste bandenspanning voor welk terrein? En bovenal, het introduceren van mensen met hoe leuk het is om op de mountainbike lekker het bos in te gaan!  


Doelen 2021
Op dit moment ben ik herstellende van een zware peesblessure in mijn enkel. Ik heb daarom wel wat doelen het komende jaar, al weet ik nog niet hoe alles precies gaat lopen. Maar dat geldt natuurlijk voor ons allemaal dit jaar!

- 12 juni - Xterra Namen 
- 20 juni - Maasdijk triathlon 1/4: lekkere thuiswedstrijd :)
- 11 september - Xterra Ameland

En hopelijk komen hier nog wat last minute racejes bij, vooral gericht op cross.

#beunstoppable  

Patrick