Winkelwagen0
Geen producten gevonden...
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF EN MAAK KANS OP EEN FUSION RECHARGE PAKKET T.W.V. €266,-

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email.

SCHRIJF JE NU IN!

Starten met triathlon. Waar moet ik beginnen?

door Jennifer van der Voorden
10 Juni 2021

Je inschrijven voor een triathlon is stap 1, maar de echte uitdaging zit hem in de verdere voorbereiding. Waar begin je met trainen? Welke materialen heb je nodig? En hoe combineer je de trainingen met je werk? Jennifer van der Voorden vertelt over haar ervaringen.

Hoi! Mijn naam is Jennifer van der Voorden. Ik neem je mee op mijn avontuur als beginnend triatleet. Op vrijdag 21 Mei 2021 heb ik besloten om me in te schrijven voor de IRONMAN 70.3 In Maastricht. Hier ga ik 1,9 km zwemmen, 90 km fietsen en 21 km hardlopen. De wedstrijd zal plaatsvinden op 1 augustus 2021. Ik heb precies 2,5 maand om mij voor te bereiden. Een mooie uitdaging!

Waar begin ik met trainen?
Een aantal jaar achter elkaar heb ik competities gedaan als obstacle runner. Rennen kan ik dus gelukkig al. Ook heb ik veel op de mountainbike en racefiets gezeten, dus dat komt wel goed!

Maar hoe moet ik zwemmen? Net als iedere Nederlander kan ik natuurlijk gewoon zwemmen, maar technisch zwemmen dát kan ik zeker niet! Dus ging ik op zoek naar hulp. Mijn neef Martijn de Jong heeft meegedaan aan de IRONMAN in Florida. Handig! Hij heeft mij goed advies gegeven waar ik een zwemles kan volgen. Ook zocht ik naar verenigingen in de buurt. Uiteindelijk ben ik uitgekomen op 2 verenigingen: Krassport Haarlem en Triathlon Vereniging De Bollenstreek. Ik heb mij bij beiden ingeschreven.

Welke trainingen volg ik?
Ik volg nu 3 ochtenden in de week zwemles en één avond openwater zwemmen. Omdat ik in Maastricht in openwater ga zwemmen, moet ik ook hier ervaring in opdoen. Ik heb daarom ook één avond ingepland om buiten te gaan zwemmen. Tijdens mijn eerste les - opdracht 1 - moest ik naar een boei zwemmen. Mijn eerste gedachte was: oké geen probleem! Maar waar ik de eerste 3 slagen meteen achter was is dat navigeren in open water net een beetje lastiger. Je kan natuurlijk geen bodem zien met mooie lijnen op de grond welke je de weg wijzen. 

Daarnaast volg ik 2 avonden in de week fietsles én heb ik één avond in de week hardlooptraining. Een drukke agenda, maar zo gaaf om te doen!

Welke materialen heb ik nodig?
Om mee te mogen doen aan de wedstrijd heb ik allereerst een wetsuit nodig. Ik heb daarom meteen een afspraak gemaakt bij Triathlonworld.nl voor het beste advies. Zo kwam ik uit bij een wetsuit van Zoot. Het pak zit niet alleen goed, maar ziet er ook nog tof uit!

Wat ik leuk vind aan dit avontuur, is dat je steeds weer wat nieuws leert. Ik leerde bijvoorbeeld van Lenno hoe ik mijn wetsuit aan moest trekken, zonder dat hij kapot gaat, hoe ik hem het beste kan opruimen en hoe strak het wetsuit moet zitten. Superleuk!

Een fiets heb ik al, maar echt lekker zit ik nog niet. Ik heb daarom ook een afspraak gemaakt voor een bike-fit. Ze gaan dan precies meten hoe je het beste op je fiets zit en ook helpen zij mij bij het kopen van een ligstuur. Hardloopschoenen die heb ik gelukkig al.

Mijn avondtuur is pas net gestart, maar de materialen om goed te kunnen trainen heb ik inmiddels kunnen aanschaffen op het advies van fiets/zwem/hardloop- trainers. Zie hieronder een lijstje:

  • Om beter te leren zwemmen heb ik nu een snorkel gekocht. Omdat ik niet hoef te ademen aan de zijkant kan ik me focussen op mijn zwemslagen.
  • Ik heb een zwemboei gekocht. Zo kan ik langere stukken zwemmen op het open water. En het is ook nog een stuk veiliger.
  • Ik heb een plankje gekocht, hiermee kan je verschillende zwemtechnieken oefenen.
  • Ik heb een passende helm gekocht voor tijdens het fietsen. Ook niet onbelangrijk en veilig.
  • En natuurlijk een triathlon pakje.

Werk in combinatie met trainen.
Naast +/- 9 uur trainen in de week, werk ik 40 uur per week. Ik werk voor een sieraden webshop. Mijn werk is erg flexibel, waardoor ik tussendoor goed kan uitrusten. In het weekend werk ik nu twee uur extra, waardoor ik doordeweeks wat later kan beginnen of eerder weg kan. Zo kan ik elke ochtend en avond mijn trainingen volgen!

Wil jij ook het avontuur als triatleet aangaan? Ik als beginner raad het je zeker aan. Het is een mooi avontuur/leerproces en je wordt er ook nog eens heel fit van!

Zie je aan de finishlijn!

Jennifer.


Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »