Added to cart!

Give customers more details.

View my cart (0)
  • Ontvang 10,- korting op je 1e bestelling | CODE: FINDYOURBEST | Bij besteding vanaf €100,- (exclusief sale, fietsen en elektronica)
Wat zijn Elektrolyten? En hoe kun je je elektrolyten weer aanvullen?

Wat zijn Elektrolyten? En hoe kun je je elektrolyten weer aanvullen?

, door Dennis Florussen, 4 min lezen


Elektrolyten, wat zijn dat? We horen het allemaal weleens: “vergeet je je elektrolyten niet aan te vullen?” Maar hoe vul je je elektrolyten aan?

Elektrolyten, wat zijn dat? We horen het allemaal weleens: “vergeet je je elektrolyten niet aan te vullen?”. En uiteraard zeggen we allemaal: “natuurlijk doe ik dat”, maar weten we wel wat we aan moeten vullen? 

Wat zijn nu eigenlijk Elektrolyten?
Eerst dan even het moeilijkste gedeelte. Elektrolyten zijn negatief of positief geladen deeltjes van een molecuul, (ofwel ionen) die zijn opgelost in water of bloed. Deze ionen bevatten elektriciteit omdat ze negatief of positief zijn geladen. Vandaar ook de term Elektrolyten.

Om je spier en zenuwfunctie goed werkend te houden zijn we zeer afhankelijk de elektriciteit van de ionen. Water waar ionen zijn in opgelost (Geioniseerd water) zorgt ervoor dat het lichaam dit sneller opneemt. Het zuurtegraad van je bloed is bijvoorbeeld zeer afhankelijk van elektrolyten. We kennen allemaal wel het gevoel van (tegen de) kramp (aan) lopen. Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan elektrolyten. 

Het fijne is overigens: men kan niet zo snel een overschot aan elektrolyten hebben. Een tekort komt veel sneller voor. Houd hier rekening mee met je gebruik en de juiste keuze voor aanvullende sportvoeding.

Voor ons lichaam zijn de dit de belangrijkste elektrolyten: 

  • Magnesium 
  • Natrium 
  • Calcium 
  • Bicarbonaat 
  • Kalium 
  • Fosfaat 

Wat betekent dit voor jou als sporter? 
Tijdens het sporten verlies je (veel) vocht en in dat vocht zitten kostbare elektrolyten. Magnesium en natrium zijn de twee hoofdbestanden die je verliest. Door verlies van je elektrolyten zullen je sportprestaties achteruit gaan wanneer je deze niet compenseert. Aanvullen die elektrolyten dus!

Waar kun je aan merken wanneer mijn elektrolyten niet op niveau zijn?

Vermoeidheid: 
Een symptoon van tekort kan vermoeidheid zijn. Voel je je brak en slap, dan kan dit betekenen dat je een tekort hebt aan elektrolyten.   

Kramp:  
Dit kan een groot teken zijn dat je tekort hebt aan magnesium.   

Diarree of constipatie 
Ook aan je grote boodschap kun je veel opmaken over je elektrolyten balans. Diarree of constipatie kunnen dus allebei een teken zijn van een verstoorde balans. Heb je hier van last blijft hier niet te lang mee rondlopen. Je kunt hierdoor snel uitgedroogd te raken, dus ga op tijd naar je huisarts.   

Je urine heeft een vreemde kleur: 
Donkere plas is een teken van uitdroging. Omdat je nieren zoveel mogelijk vocht vast willen houden in het lichaam, zullen deze ervoor zorgen dat je plas zo geconcentreerd mogelijk is. Wanneer je uitgedroogd bent (dit kan door zwaar sporten onder warme omstandigheden ontstaan) is je elektrolytenbalans ook niet op orde. Ook wanneer je plas te licht is kan dit een teken zijn dat je elektrolytenbalans niet op orde is.  

Maar hoe krijg ik dan genoeg elektrolyten binnen?
Je kunt elektrolyten op diverse manieren tot je nemen. Uiteraard gezond eten is stap 1. Maar voor duursporters kom je dan soms alsnog tekort en dan zijn ze in sportdrank, capsule of barvorm in te nemen. Onderstaande producten bevatten elektrolyten:

HYDRAZERO (LINK): Sportdrank op basis van essentiële mineralen, ideaal voor de kortere trainingssessies van <1 uur. 

SALTS ELECTROLYTES: 
Zijn ideaal als je van nature veel zweet en onder warme omstandigheden. Hierbij verlies je belangrijke vitaminen en mineralen die nodig zijn om je vochtbalans te ondersteunen. Met de Salts Electrolytes ondersteun jij jouw vochtbalans! Deze neem je los in met water of isotonic sportdrank 

SUB9 SALT ELECTROLYTES: 
Ook dit zijn capsules voor gebruik als je van nature veel zweet of onder warme omstandigheden voor extra suppletie. Deze bevatten gemberextract om de spijsvertering te verbeteren, één van de grootste problemen die atleten vaak ondervinden bij lange trainingen of wedstrijden.

CHEW SALTS:
Dit zijn kauwtabletten met minerale zouten, de perfecte keuze voor gebruik tijdens training en wedstrijd. En lekker met een citroensmaakje. 

VEGAN GUMMY BAR (ORANGE & LIME) (LINK): 
Deze twee gummy bars bevatten beiden elekrolyten en zijn zeer makkelijk te eten door de gelei-achtige structuur. Twee bars bevatten dezelfde hoeveelheid mineraal zout als een Sub9 Salt Electrolyte-capsule. 

GEZONDE VOEDING: 
Los van aanvullende sportvoeding, blijft gezond eten natuurlijk altijd essentieel. Zorg dat je genoeg verse vis, fruit, groenten en noten eet. Hier zitten ook elektrolyten in. 


Tags

Meer blog posts

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak een account aan en geniet van vele voordelen.

Wat zijn Elektrolyten? En hoe kun je je elektrolyten weer aanvullen?