Added to cart!

Give customers more details.

View my cart (0)

Ontvang € 10 korting op je 1e bestelling | CODE: FINDYOURBEST | Bij besteding vanaf €75,-

Ironman wereldkampioen Jan Frodeno op zijn tijdritfiets van Canyon

Voorkom de meest gemaakte beginnersfouten met sportvoeding voor triatleten:

TIps en advies voor de perfecte voedingsstrategie

Sportvoeding - de vierde discipline in triathlon

  • Voeding speelt een cruciale rol voor triatleten. De combinatie van drie verschillende disciplines vereist veel energie, daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan wat je eet en drinkt. Echter, als startende triatleet liggen beginnersfouten op de loer, wat je prestaties negatief kan beïnvloeden. In dit blog lichten we enkele veelvoorkomende beginnersfouten toe.

Fout 1: Onderschatten van voedingsbehoeften

Een van de meest voorkomende fouten die startende triatleten maken, is het onderschatten van hun voedingsbehoeften tijdens trainingen en wedstrijden. Triatlons vergen veel energie, en het niet adequaat aanvullen van die energie kan leiden tot vermoeidheid, uitputting en zelfs het niet voltooien van de race.

Oplossing: Plan en bereken

Het is essentieel om je voedingsbehoeften te begrijpen en hiervoor een juist voedingsplan te maken. Werk samen met een voedingsdeskundige of coach om je calorie- en macronutriëntenbehoeften te berekenen op basis van je trainingsintensiteit, lichaamsgewicht en doelen. Maak een plan voor zowel je dagelijkse voeding als je voeding tijdens trainingen en wedstrijden, en houd je hieraan.

"Door bewust te zijn van de veelvoorkomende beginnersfouten op het gebied van voeding en deze te vermijden, kun jij je kansen op een geslaagde race aanzienlijk vergroten"

Floris Willeboordse - Atleet

Fout 2: Te veel of te weinig eten voor de race

Een andere veelvoorkomende fout is het hebben van een slechte voedingsstrategie voorafgaand aan de race. Sommige beginnende triatleten eten te veel, waardoor ze zich zwaar en ongemakkelijk voelen, terwijl anderen te weinig eten, waardoor ze niet genoeg energie hebben om te presteren op hun best. Het is een balans die je goed moet weten in te schatten.

Oplossing: Experimenteer en leer

Experimenteer tijdens je trainingen met verschillende voedingsmiddelen en maaltijdtijden om te zien wat het beste werkt voor jouw lichaam. Richt je op koolhydraatrijke maaltijden die licht verteerbaar zijn en die je energie geven zonder je maag te belasten. Zorg ervoor dat je de maaltijden ruim van tevoren eet, zodat je lichaam voldoende tijd heeft om het voedsel te verteren voordat je gaat racen.

Fout 3: Verwaarlozing van hydratatie

Hydratatie is net zo belangrijk als voeding, zo niet meer, tijdens een triatlon. Het niet adequaat hydrateren kan leiden tot uitdroging, verminderde prestaties en zelfs gezondheidsproblemen.

Oplossing: Drink regelmatig en consistent

Drink regelmatig kleine slokjes water tijdens je trainingen en wedstrijden om gehydrateerd te blijven. Leer te luisteren naar je lichaam en drink voordat je dorst krijgt. Experimenteer ook met sportdranken die elektrolyten bevatten om je vocht- en elektrolytenbalans te helpen behouden tijdens lange races.

  • Wist je dat? Een duursporter tot wel 2 liter zweet per uur kan verliezen!

Fout 4: Te veel vertrouwen op energiegels en sportdranken

Hoewel energiegels en sportdranken nuttig kunnen zijn tijdens een triatlon om snel energie aan te vullen, maken starters soms de fout door te veel te vertrouwen op deze producten en andere voedingsbronnen te negeren.

Oplossing: Varieër je voeding

Zorg voor een gevarieerd dieet dat bestaat uit hele voedingsmiddelen, waaronder koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen. Gebruik energiegels en sportdranken indien nodig als aanvulling, maar vergeet niet om ook te vertrouwen op voedzame voedingsmiddelen zoals bananen, havermout, noten en volkoren brood.

''In de wereld van sportvoeding is er geen goed of fout. Leer en probeer wat voor jou werkt en blijf daarbij!''

#FINDYOURBEST

Meer blog posts

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak een account aan en geniet van vele voordelen.